نظریه مشورتی شماره 7/97/1288

نظریه مشورتی شماره 7/97/1288

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/1288


شماره نظریه:
7/97/1288

شماره پرونده:
97-186/1-1288

تاریخ نظریه:
1397/11/06

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مستفاد از مواد 3 و 57 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و بندهای 5 و 8 ماده واحده قانون احترام به آزادی­های مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب 1383 این است که کشف و تعقیب جرایم باید مبتنی بر رعایت قوانین و مقررات باشد و اعمال هرگونه شیوه و روش غیرقانونی برای کشف جرم ممنوع بوده و قابل ترتیب اثر نیست. بنابراین توسل مامورین به شیوه­های غیرقانونی در ترغیب و تشویق اشخاص بر ارتکاب جرم ممنوع می­باشد و در نتیجه اگر مامورین برای سنجش میزان سلامت کارکنان شرایط اخذ وجه از طرف کارمند را فراهم کنند این اقدام ارتشاء محسوب نمی­شود و یا اگر مامورین شخصی را ترغیب به تهیه مواد مخدر کنند شخص مذکور قابل تعقیب نیست. اما این امر مانع از آن نیست که چنانچه کسی قصد ارتکاب جرم داشته و اقداماتی در این راستا انجام داده باشد مامورین برای کشف جرم موضوع را تحت بررسی قرار دهند و پس از ارتکاب جرم اقدام به دستگیری متهم کنند و یا پس از اطلاع از اینکه شخصی مواد مخدر نگهداری می­کند با معامله صوری مواد مخدر را از او خریداری کنند که در این صورت تعقیب متهم به عنوان حمل و نگهداری مواد مخدر و نه فروش مواد مخدر بلامانع است. ضمنا تعقیب متهم در جرایم منافی عفت و تحقیق و هرگونه اقدام در این موارد تابع ضوابط قانونی خاص مربوطه است./ت

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 3 ـ مراجع قضایی باید با بی طرفی و استقلال کامل به اتهام انتسابی به اشخاص در کوتاه ترین مهلت ممکن رسیدگی و تصمیم مقتضی اتخاذ نمایند و از هر اقدامی که باعث ایجاد اختلال یا طولانی شدن فرآیند دادرسی کیفری می شود جلوگیری کنند.

مشاهده ماده 3 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 57 ـ چنانچه ضابطان دادگستری در هنگام بازرسی محل ادله اسباب و آثار جرم دیگری را که تهدیدکننده امنیت و آسایش عمومی جامعه است مشاهده کنند ضمن حفظ ادله و تنظیم صورت مجلس بلافاصله مراتب را به مرجع قضایی صالح گزارش و وفق دستور وی عمل می کنند.

مشاهده ماده 57 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM