نظریه مشورتی شماره 7/97/2641

نظریه مشورتی شماره 7/97/2641

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/2641


شماره نظریه:
7/97/2641

شماره پرونده:
96-139-2379

تاریخ نظریه:
1397/09/26

استعلام
11- آیا عبارت داور مرضی الطرفین به این معنا است که طرفین لزوما حق دارند در انتخاب داور توافق کنند و اگر به هر دلیل یکی از آنها تراضی امتناع کرد دادگاه به جای ممتنع حق ندارد داور را تعیین نماید یا وصف مرضی الطرفین اضافه بیانی است و مانع انتخاب داور در صورت امتناع یا سکوت یکی از طرفین در انتخاب داور نمی شود؟ 12- بعد از انتخاب داور اختصاصی یکی از طرفین توسط دادگاه و قبل از شروع داوری طرف ممتنع داور اختصاصی خود را معرفی می کند کدام یک از این داوران حق دخالت دارد؟ آیا دادگاه می تواند به احترام حاکمیت اراده طرفین و اینکه هدف از انتخاب ولایت بر ممتنع بوده و اکنون خود شخص داور معرفی کرده که قطعا نیز با اراده او موافق تر است و می تواند همانند داور اختصاصی طرف مقابل داوری را بهتر کمک نماید از تصمیم خود عدول نماید و به داور اختصاصی اجازه مشارکت در جریان داوری دهد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- در صورتی که در شرط داوری رجوع به داور مرضی الطرفین قید شده باشد و طرفین به داور معینی تراضی ننمایند با توجه به اینکه رجوع به داوری مطلق نبوده بلکه مقید به تراضی طرفین بر شخص داور بوده است بنابراین چنانچه تراضی ننمایند با عنایت به ملاک ماده 463 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی 79 رسیدگی به اختلاف در صلاحیت دادگاه خواهد بود. 2- در صورت امتناع یکی از طرفین از معرفی داور اختصاصی خود و تعیین داور توسط دادگاه اختیار طرف ممتنع در معرفی داور از سوی دادگاه اعمال شده است و وی نمی تواند داور دیگری را معرفی کند مگر آنکه با طرف دیگر در این خصوص تراضی کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 463 - هرگاه طرفین ملتزم شده باشند که درصورت بروز اختلاف بین آنها شخص معینی داوری نماید و آن شخص نخواهد یا نتواند به عنوان داور رسیدگی کند و به داور یا داوران دیگری نیز تراضی ننمایند رسیدگی به اختلاف درصلاحیت دادگاه خواهد بود.

مشاهده ماده 463 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM