نظریه مشورتی شماره 7/97/1807

نظریه مشورتی شماره 7/97/1807

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/1807


شماره نظریه:
7/97/1807

شماره پرونده:
96-168/1-2175

تاریخ نظریه:
1397/06/17

استعلام
احتراما با عنایت به حکم مقرره در ماده 316 قانون آئین دادرسی کیفری واینکه در ماده مذکور محل دستگیری متهم ملاک صلاحیت قرار گرفته است در مواردی که تبعه ایرانی در خارج از کشور مرتکب جرم علیه تبعه ایرانی دیگر می شود و به ایران مراجعت می نماید در صورت طرح شکایت از سوی تبعه ایرانی و عدم دستگیری متهم کدام دادسرا صلاحیت دارد؟ دادسرای محل اقامت متهم یا شاکی رسیدگی خارج از نوبت موجب امتنان است.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا: صراحت مفاد مواد 7 و 8 قانون مجازات اسلامی 1392 حکایت از آن دارد که رسیدگی به جرم اتباع ایرانی و غیرایرانی که در خارج از کشور تحقق یافته منوط به احراز یکی از دو شرط است «... در ایران یافت و یا به ایران اعاده گردد. ..» ظاهرا مراد مقنن از عبارات اخیر حضور متهم در قلمرو جمهوری اسلامی ایران است و بدون حضور وی در ایران بزه ارتکابی قابل تعقیب نخواهد بود و چنانچه تعقیب کیفری متهمآغاز شده باشد در هر مرحله از مراحل رسیدگی؛ اعم از دادسرا یا دادگاه موقوف می گردد. ثانیا: با توجه به ذیل بند پ ماده 116 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 در فرض سوال که متهم هنوز دستگیر نشده است دادسرایی تعقیب را آغاز می¬کند که متهم در حوزه قضایی آن مقیم باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 316 ـ به اتهامات اشخاصی که در خارج از قلمرو حاکمیت جمهوری اسلامی ایران مرتکب جرم می شوند و مطابق قانون دادگاه های ایران صلاحیت رسیدگی به آنها را دارند چنانچه از اتباع ایران باشند حسب مورد در دادگاه محل دستگیری و چنانچه از اتباع بیگانه باشند حسب مورد در دادگاه تهران رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 316 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 116 ـ بازپرس در حوزه قضایی محل ماموریت خود با رعایت مفاد این قانون ایفای وظیفه می کند و در صورت وجود جهات قانونی در موارد زیر شروع به تحقیق می نماید: الف ـ جرم در حوزه قضایی محل ماموریت او واقع شود. ب ـ جرم در حوزه قضایی دیگری واقع گردد و در حوزه قضایی محل ماموریت او کشف یا متهم در آن حوزه دستگیر شود. پ ـ جرم در حوزه قضایی دیگری واقع شود اما متهم یا مظنون به ارتکاب جرم در حوزه قضایی محل ماموریت او مقیم باشد.

مشاهده ماده 116 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 7 ـ علاوه بر موارد مذکور در مواد فوق هریک از اتباع ایران در خارج از کشور مرتکب جرمی شود در صورتی که در ایران یافت و یا به ایران اعاده گردد طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران محاکمه و مجازات می شود مشروط بر اینکه: الف ـ رفتار ارتکابی به موجب قانون جمهوری اسلامی ایران جرم باشد. ب ـ در صورتی که جرم ارتکابی از جرایم موجب تعزیر باشد متهم در محل وقوع جرم محاکمه و تبرئه نشده یا درصورت محکومیت مجازات کلا یا بعضا درباره او اجراء نشده باشد. پ ـ طبق قوانین ایران موجبی برای منع یا موقوفی تعقیب یا موقوفی اجرای مجازات یا سقوط آن نباشد.

مشاهده ماده 7 قانون مجازات اسلامی

ماده 8 ـ هرگاه شخص غیرایرانی در خارج از ایران علیه شخصی ایرانی یا علیه کشور ایران مرتکب جرمی به جز جرایم مذکور در مواد قبل شود و در ایران یافت و یا به ایران اعاده گردد طبق قوانین جزایی جمهوری اسلامی ایران به جرم او رسیدگی می شود مشروط بر اینکه: الف ـ متهم در جرایم موجب تعزیر در محل وقوع جرم محاکمه و تبرئه نشده یا در صورت محکومیت مجازات کلا یا بعضا درباره او اجراء نشده باشد. ب ـ رفتار ارتکابی در جرایم موجب تعزیر به موجب قانون جمهوری اسلامی ایران و قانون محل وقوع جرم باشد.

مشاهده ماده 8 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM