نظریه مشورتی شماره 7/97/963

نظریه مشورتی شماره 7/97/963

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/963


شماره نظریه:
7/97/963

شماره پرونده:
96-16/4-2238

تاریخ نظریه:
1397/04/10

استعلام
با احترام نظر به اینکه در خصوص نحوه اجرای بند «ب» ماده 10 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389 سوالی بشرح ذیل پیش آمده خواهشمند است موضوع توسط مستشاران محترم آن اداره بررسی و راهکار اجرایی به این یگان ارائه گردد؛ وسیله نقلیه ای در اجرای ماده قانون فوق به پارکینگ هدایت لیکن راننده از محل متواری و یا گواهینامه رانندگی را به همراه ندارد پس از سیر مراحل قانونی و صدور دستور ترخیص توسط مرجع قضایی مالک وسیله (که در زمان توقیف خودرو راننده نبوده است) جهت انجام مراحل به ستاد ترخیص پلیس راهور مراجعه و عنوان می نماید به راننده متخلف دسترسی ندارد تا در اجرای بند «ب» ماده 10 قانون مبحوث عنه گواهینامه وی را جهت ثبت در سامانه ناجا و ضبط به مدت شش ماه به پلیس معرفی کند. حالیه از یک سو دستور ترخیص توسط مرجع صالح قضایی صادر و از دیگر سو در صورت ترخیص وسیله اجرای قانون و ضبط گواهینامه معطل می ماند.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
ضمانت اجرای مقرر در بند ب ماده 10 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389 ناظر به راننده است و بر اساس این بند خودرو راننده متخلف قابل توقیف نیست مگر اینکه مشمول موارد قانونی مصرح مانند رانندگی بدون گواهینامه موضوع بند ج ماده 10 یا همراه نداشتن هیچ یک از مدارک رانندگی موضوع ماده 9 قانون پیش گفته باشد. همچنین پلیس راهور مجاز نیست خودرو متعلق به دیگری را که راننده متخلف در زمان تخلف با آن رانندگی می¬کرده به عنوان ضمانت اجرای اعمال بند ب ماده 10 مذکور متوقف نماید. در هر حال دستور مرجع صالح قضایی مبنی بر ترخیص خودرو برای پلیس راهور لازم¬الاتباع است و منافاتی با اعمال ضمانت اجراهای مقرر در بند ب ماده 10 از سوی نیروی انتظامی به طریق مقتضی و معرفی راننده متخلف به مرجع صالح قضایی ندارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 10ـ ماموران راهنمایی و رانندگی موضوع ماده (2) این قانون موظفند در صورت مشاهده تخلفات زیر به شرح مقرر اقدام نمایند: الف ـ چنانچه وسیله نقلیه دارای عیب و نقص فنی موثر بوده و احتمال ایجاد خطر یا وقوع تصادف وجود داشته باشد وسیله نقلیه مذکور به تعمیرگاه اعزام می گردد. ب ـ در مواردی که قرائن و شواهد حاکی از حالت مستی یا استفاده راننده از مواد مخدر و روانگردان باشد ماموران موضوع ماده (2) این قانون با استفاده از تجهیزات لازم نسبت به تشخیص این حالت اقدام می نمایند و در صورت اثبات حالت مستی و بی ارادگی حاصل از مصرف مسکرات و مواد مخدر و روانگردان از رانندگی فرد موردنظر جلوگیری و ضمن صدور قبض جریمه به مبلغ دومیلیون (2.000.000) ریال و ضبط گواهینامه به مدت شش ماه توسط نیروی انتظامی جهت اقدام قانونی به مرجع صالح قضائی معرفی می شود. ج ـ در صورتی که راننده بدون داشتن گواهینامه مبادرت به رانندگی نماید وسیله نقلیه متوقف و راننده به مرجع قضائی معرفی می گردد. د ـ هرگاه راننده به صورت همزمان مرتکب دو تخلف از تخلفات موضوع بندهای (1) (2) (3) (4) (5) و (10) جدول ماده (7) این قانون گردد وسیله نقلیه برای مدت حداکثر هفتاد و دو ساعت توقیف می شود. آیین نامه اجرائی بندهای « الف» و « ب» این ماده ظرف مدت شش ماه توسط وزارت کشور با همکاری وزارت دادگستری تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

مشاهده ماده 10 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM