نظریه مشورتی شماره 7/97/673

نظریه مشورتی شماره 7/97/673

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/673


شماره نظریه:
7/97/673

شماره پرونده:
96-7/1-1931ح

تاریخ نظریه:
1397/03/30

استعلام
طبق ماده 913 قانون مدنی : در تمام صور مذکوره در مبحث ارث هر یک از زوجین فرض خود را می برند و مابقی ترکه بر طبق مواد قبل ما بین سایر وراث تقسیم می گردد. طبق مواد 896 و 905 قانون مدنی: مادر زوجه متوفی هر دو فرض بر واز ترکه میت صاحبان فرض ابتدا حصه خود را می برند و بقیه به صاحبان قرابت می رسد طبق ماده 948 قانون مدنی: هر گاه ورثه از ادای قیمت امتناع کنند زن می تواند حق خود را از عین اموال استیفا کند لذا جهت محاسبه سهم الارث ماد متوفی سوال: 1-آیا طبق مواد 896 و 905 قانون مدنی یک ششم از کل ماترک محاسبه می گردد؟ 2- یا انکه طبق ماده 913 قانون مدنی یک ششم پس از کسر سهم الارث زوجه محاسبه می گردد؟ با توجه به آنکه اولا: ماده 913 قانون مدنی بعد از وارد بر مواد 896 و 905 قانون مدنی می باشد ثانیا: در ماده 913 قانون مدنی به صراحت قید شده در تمام صور مذکوره در مبحث ارث هر یک از زوجین فرض خود را می برند و مابقی ترکه بین سایر وراث تقسیم می گردد لذا چنین استنباط می گردد که سهم الارث زوجه محاسبه می شود 3- منظور از ورثه در ماده 948 قانون مدنی که مسئول پرداخت ثمن بهای عرصه و اعیان همسر متوفی می باشند چه کسانی هستند؟ آیا تنها شامل ورثه قرابن بر می شود یا ورثه فرض بر را نیز شامل می شود؟ ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه را کدام یک از وراث بایستی پرداخت نمایند؟آیا ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه را بایستی تنها فرزندان بپردازند؟ یا مادر متوفی نیز بایستی به اندازه قدرالسهم خود قسمتی از ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه را بپردازد با توجه به آنکه در این ماده به صراحت و به طور کلی کلمه ورثه قید شده است و در واقع این ماده نیز همانند ماده 913 قانون مدنی سهم الارث مادر متوفی را پس از کسر سهم الارث زوجه در نظر گرفته است ضمن آنکه چنانچه سهم الارث مادر متوفی طبق مواد 896 و 905 قانون مدنی بایستی از کل ترکه محاسبه گردد و بر اساس اطلاق ماده 948 قانون مدنی ورثه فرض بر را نیز مسئول پرداخت ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه بدانیم لذا از فرض مادر متوفی بابت پرداخت قسمتی از ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه کسر می گردد. 4- چنانچه سند ملکی ماترک متوفی شش دانگ باشد لذا سند مالکیتی که به نام مادر متوفی صادر می شود آیا بایستی یک دانگ مشاع از شش دانگ ( یک دانگ کامل) باشد؟ یا آنکه ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه بایستی از سند مادر متوفی البته به قدرالسهم مادر متوفی نیز کسر گردد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و 2- با توجه به تعریف قانون مدنی از صاحبان فرض در ماده 894 « صاحبان فرض کسانی هستند که سهم آنان از ترکه معین است و...». بدیهی است که در این عبارت مراد از ترکه کل ترکه است نه بخشی از آن. بنابراین کلیه فروض از اصل ترکه محاسبه می شود. به این ترتیب پاسخ سوال دوم نیز واضح و آشکار است. و با عنایت به مواد 896 و 913 قانون یاد شده مادر یک¬ششم از کل ماترک و همسر یک - هشتم از اموال منقول و یک-هشتم از قیمت کل اموال غیرمنقول ارث می برد. 3- با توجه به اطلاق ماده 948 قانون مدنی منظور از ورثه تمام آنان است اعم از کسانی که به فرض ارث می برند یا به قرابت. 4- اولا: ماده 948 قانون مدنی (اصلاحی 1387/11/16) مقرر داشته: «هرگاه ورثه از اداء قیمت امتناع کنند زن می تواند حق خود را از عین اموال استیفاء کند» و لازمه استیفاء حقوق زوجه آن است که در اسناد مالکیت سایر ورثه استثناء حقوق زوجه قید شود. ثانیا: طبق تبصره های 1 و 2 ماده 105 آیین نامه قانون ثبت املاک صدور سند مالکیت بدون استثناء بهای اعیانی مستلزم رعایت این تبصره است. بنابراین بدون پرداخت حقوق زوجه سند مالکیت با قید استثناء حقوق زوجه صادر می گردد. ثالثا: دیوان عدالت اداری با صدور رای شماره 23 مورخ 1396/1/15 هیات عمومی بخشنامه شماره 93/142904 مورخ 1393/9/8 مدیر کل امور املاک سازمان ثبت اسناد و املاک کشور را که در آن واژه «استثناء» حذف شده بود ابطال نموده است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 913 - در تمام صور مذکوره در این مبحث هر یک از زوجین که زنده باشد فرض خود را می برد و این فرض عبارت است: از نصف ترکه برای زوج و ربع آن برای زوجه در صورتی که میت اولاد یا اولاد اولاد نداشته باشد و از ربع ترکه برای زوج و ثمن آن برای زوجه در صورتی که میت اولاد یا اولاد اولاد داشته باشد و مابقی ترکه بر طبق مقررات مواد قبل مابین سایر وراث تقسیم می شود.

مشاهده ماده 913 قانون مدنی

ماده 896 - اشخاصی که به فرض ارث می برند عبارتند از: مادر و زوج و زوجه.

مشاهده ماده 896 قانون مدنی

ماده 905 - از ترکه ی میت هر صاحب فرض حصه خود را می برد و بقیه به صاحبان قرابت می رسد و اگر صاحب قرابتی در آن طبقه مساوی با صاحب فرض در درجه نباشد باقی به صاحب فرض رد می شود مگر در مورد زوج و زوجه که به آن ها رد نمی شود لیکن اگر برای متوفی وارثی به غیر از زوج نباشد زائد از فریضه به او رد می شود.

مشاهده ماده 905 قانون مدنی

ماده 948 - هر گاه ورثه از ادای قیمت ابنیه و اشجار امتناع کند زن می تواند حق خود را از عین آن ها استیفا کند. (اصلاحی 06/11/1387)

مشاهده ماده 948 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM