نظریه مشورتی شماره 7/97/652

نظریه مشورتی شماره 7/97/652

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/652


شماره نظریه:
7/97/652

شماره پرونده:
97-9/4-652

تاریخ نظریه:
1397/03/30

استعلام
خانمی با در داشتن صیغه نام ای که در آن قید شده بوده نکاح دائم علیه همسر خود شکایت ترک انفاق طرح کرده و زوجه باردار نیز نبوده و در صیغه نامه قید شده بوده که در صورت احراز شرایط نسبت به ثبت آن اقدام گردد. حال بیان بفرمایید: که آیا آثار نکاح دائم از جمله بزه ترک انفاق بر چنین عقدی بار می¬باشد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا- سند ازدواجی که صراحتا در آن قید شده: «نکاح دائم» سند ازدواج دائم تلقی می گردد؛ ول به صورت عادی تنظیم شده باشد. ثانیا- چنانچه برای مرجع کیفری رسیدگی کننده به شکایت ترک انفاق زوجه دائم یا موقت بودن نکاح فیما بین زوجین محرز نباشد می¬تواند در اجرای ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 نسبت به صدور قرار اناطه اقدام و پس از اثبات نوع زوجیت فیما بین زوجین توسط دادگاه خانواده در صورت اثبات دائمی بودن زوجیت نسبت به رسیدگی به شکایت ترک انفاق زوجه در اجرای ماده 53 قانون حمایت خانواده 1391 اقدام نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 53 ـ هرکس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و درصورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف می شود. تبصره ـ امتناع از پرداخت نفقه زوجه ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است و نیز نفقه فرزندان ناشی از تلقیح مصنوعی یا کودکان تحت سرپرستی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 53 قانون حمایت از خانواده

ماده 21 ـ هرگاه احراز مجرمیت متهم منوط به اثبات مسائلی باشد که رسیدگی به آنها در صلاحیت مرجع کیفری نیست و در صلاحیت دادگاه حقوقی است با تعیین ذینفع و با صدور قرار اناطه تا هنگام صدور رای قطعی از مرجع صالح تعقیب متهم معلق و پرونده بهصورت موقت بایگانی می شود. در اینصورت هرگاه ذینفع ظرف یکماه از تاریخ ابلاغ قرار اناطه بدون عذر موجه به دادگاه صالح رجوع نکند و گواهی آن را ارائه ندهد مرجع کیفری به رسیدگی ادامه می دهد و تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. تبصره 1 ـ در مواردی که قرار اناطه ‏توسط بازپرس صادر می ـشود باید ظرف سه روز به نظر دادستان برسد. در صورتیکه دادستان با این قرار موافق نباشد حل اختلاف طبق ماده (271) این قانون به عمل می آید. تبصره 2 ـ اموال منقول از شمول این ماده مستثنی هستند. تبصره 3 ـ مدتی که پرونده به صورت موقت بایگانی می شود جزء مواعد مرور زمان محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM