نظریه مشورتی شماره 7/97/622

نظریه مشورتی شماره 7/97/622

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/622


شماره نظریه:
7/97/622

شماره پرونده:
1893-1/3-96

تاریخ نظریه:
1397/03/27

استعلام
در مرحله اجرای احکام مدنی پرونده هایی وجود دارد که حکم صادره از نظر اجرایی به صورت مستمر بوده و مطابق قانون نیز مبتنی بر عناصری است که در هر لحظه بعد از صدور حکم وجود یا عدم وجود آن عنصر محتمل می باشد و بعضا عدم وجود عنصر مربوطه متیقن می باشد با لحاظ ماده 24 قانون اجرای احکام مدنی و دیگر مقررات قانونی مرتبط آیا قاضی اجرا با استدلال در پرونده در خصوص احراز فقد عنصر مربوطه می تواند عملیات اجرایی را متوقف و این قبیل پرونده ها را از این طریق مختومه اعلام کند یا خیر راهکار صحیح چیست؟ مثال اول: زوج محکوم به پرداخت نفقه جاریه زوجه ماهانه مبلغ 500 هزار تومان شده است و زوجه نیز در پرونده ای دیگر محکوم به تمکین نسبت به زوج شده که در مرحله اجرا بعد تفهیم مفاد حکم مربوطه به زوجه و تکلیف وی به تمکین نامبرده اظهار داشته که به هیچ وجه حاضر به تمکین نمی باشد و پرونده چون با صورت جلسه نمودن اظهارات زوجه اقدام دیگر متصور نبوده مختومه اعلام شده است حال با توجه به اینکه نفقه فرع بر تمکین است و نفقه تعیینی از نوع نفقه جاریه می باشد نحوه اقدام در مرحله اجرا در خصوص پرونده محکومیت زوج به پرداخت نفقه جاریه چیست؟ آیا عملیات اجرایی در هر حال باید ادامه پیدا کند؟ یا اینکه متوقف شود؟ و در صورت متوقف شدن راهکار قانونی آن چیست. مثال دوم: پدر محکوم به پرداخت نفقه اولاد صغیر خود شده است بعد گذشت 15 سال هم اکنون پسر 28 ساله بوده و دارای مکنت مالی می باشد نحوه قانونی توقف عملیات اجرا به چه نحو است آیا دادخواست و رسیدگی قضایی می طلبد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در موارد تعیین میزان نفقه و ترنیب پرداخت آن برابر ماده 47 قانون حمایت خانواده مصوب 1347 در اجرای تبصره این ماده با یکبار تقاضای محکومله اجراییه صادر می شود و عملیات اجرایی مادام که دستور دیگری از دادگاه صادر نشده باشد ادامه می یابد. بنابراین در مثال اول مذکور در استعلام که حکم تمکین زوجه صادر شده است برابر تبصره یادشده دادگاه صادر کننده حکم راجع به نفقه دستور تعطیلی عملیات اجرایی را صادر می کند و در مثال دوم مذکور در استعلام اگر محکوم علیه مدعی ملائت فرزند ( محکوم له) باشد باید د عوای مقتضی را مطرح نماید و دادگاه به آن رسیدگی می کند و در صورت اثبات ادعای وی نیز برابر تبصره یادشده رفتار می شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 24 ـ دادورز ( مامور اجرا) بعد از شروع به اجرا نمی تواند اجرای حکم را تعطیل یا توقیف یا قطع نماید یا به تاخیر اندازد مگر به موجب قرار دادگاهی که دستور اجرای حکم را داده یا دادگاهی که صلاحیت صدور دستور تاخیر اجرای حکم را دارد یا با ابراز رسید محکوم له دائر به وصول محکوم به یا رضایت کتبی او در تعطیل یا توقیف یا قطع یا تاخیر اجراء.

مشاهده ماده 24 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 47ـ دادگاه در صورت درخواست زن یا سایر اشخاص واجب النفقه میزان و ترتیب پرداخت نفقه آنان را تعیین می کند. تبصره ـ درمورد این ماده و سایر مواردی که به موجب حکم دادگاه باید وجوهی به طور مستمر از محکوم علیه وصول شود یک بار تقاضای صدور اجرائیه کافی است و عملیات اجرائی مادام که دستور دیگری از دادگاه صادر نشده باشد ادامه می یابد.

مشاهده ماده 47 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM