نظریه مشورتی شماره 7/97/351

نظریه مشورتی شماره 7/97/351

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/351


شماره نظریه:
7/97/351

شماره پرونده:
96-168/1-910 ک

تاریخ نظریه:
1397/03/01

استعلام
با توجه به ماده 66 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و ماده 14 قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر مصوب 1394 و ماده 6 دستورالعمل اجرایی قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر مصوب 1394 آیا ستاد امر به معروف و نهی از منکر می تواند علیه افرادی که در برابر اجرای امر به معروف و نهی از منکر مانع ایجاد می کنند و یا کسانی که تحت عنوان امر به معروف و نهی از منکر موجبات بد بینی مردم را نسبت به این ستاد فراهم می کنند اعلام جرم نماید و آن را پیگیری کند؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مستفاد از مواد 1416 و 19 قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر مصوب 23/1/1396 و لحاظ ماده 66 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 این است که ستاد امر به معروف و نهی از منکر سازمان مردم نهاد محسوب نمی گردد و شاکی خصوصی در موارد مذکور در استعلام تلقی نمی شود؛ لذا به عنوان شاکی حق پی گیری ندارد و لکن با توجه به اطلاق بند 10 ماده 16 قانون صدرالذکر اعلام جرم از سوی ستاد مذکور بلامانع است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 66 ـ سازمان های مردم نهادی که اساسنامه آنها در زمینه حمایت از اطفال و نوجوانان زنان اشخاص بیمار و دارای ناتوانی جسمی یا ذهنی محیط زیست منابع طبیعی میراث فرهنگی بهداشت عمومی و حمایت از حقوق شهروندی است می توانند نسبت به جرایم ارتکابی در زمینه های فوق اعلام جرم کنند و در تمام مراحل دادرسی شرکت کنند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ درصورتی که جرم واقع شده دارای بزه دیده خاص باشد کسب رضایت وی جهت اقدام مطابق این ماده ضروری است. چنانچه بزه دیده طفل مجنون و یا در جرایم مالی سفیه باشد رضایت ولی قیم یا سرپرست قانونی او اخذ می شود. اگر ولی قیم یا سرپرست قانونی خود مرتکب جرم شده باشد سازمان های مذکور با اخذ رضایت قیم اتفاقی یا تایید دادستان اقدامات لازم را انجام می دهند. تبصره 2 ـ ضابطان دادگستری و مقامات قضایی مکلفند بزه ـدیدگان جرایم موضوع این ماده را از کمک سازمان های مردم نهاد مربوطه آگاه کنند. تبصره 3 ـ اسامی سازمان های مردم نهاد که می توانند در اجرای این ماده اقدام کنند در سه ماهه ابتدای هر سال توسط وزیر دادگستری با همکاری وزیر کشور تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد. تبصره 4 ـ اجرای این ماده با رعایت اصل (165) قانون اساسی است و در جرایم منافی عفت سازمان های مردم نهاد موضوع این ماده می توانند با رعایت ماده (102) این قانون و تبصره های آن تنها اعلام جرم نموده و دلایل خود را به مراجع قضایی ارایه دهند و حق شرکت در جلسات را ندارند. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 66 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 14ـ سازمان های مردم نهادی که اساسنامه آنها در زمینه امر به معروف و نهی از منکر به ثبت رسیده می توانند مطابق ماده (66) قانون آیین دادرسی کیفری و تبصره های آن اقدام کنند.

مشاهده ماده 14 قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر

ماده 19ـ اعضای ستاد امر به معروف و نهی از منکر به شرح زیر است: 1ـ یکی از ائمه جمعه موقت شهر تهران به انتخاب شورای سیاستگذاری ائمه جمعه به عنوان رئیس ستاد 2ـ وزیر کشور 3ـ وزیر اطلاعات 4ـ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی 5 ـ وزیر آموزش و پرورش 6 ـ وزیر علوم تحقیقات و فناوری 7ـ وزیر صنعت معدن و تجارت 8 ـ دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون فرهنگی و انتخاب مجلس به عنوان ناظر 9ـ نماینده تام الاختیار رئیس قوه قضائیه 10ـ رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران 11ـ رئیس سازمان تبلیغات اسلامی 12ـ فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران 13ـ رئیس سازمان بسیج 14ـ دبیر ستاد ائمه جمعه 15ـ دو نفر مجتهد به انتخاب شورای عالی حوزه های علمیه 16ـ یک نفر مجتهده به انتخاب شورای عالی حوزه های علمیه خواهران 17ـ دبیر ستاد به انتخاب رئیس ستاد تبصره 1ـ اشخاص دیگر نمی توانند به جای اعضای ستاد در جلسات شرکت کنند. تبصره 2ـ مصوبات ستاد توسط رئیس جهت اجراء به مبادی ذی ربط ابلاغ و در چهارچوب این قانون لازم الاجراء است.

مشاهده ماده 19 قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM