نظریه مشورتی شماره 7/97/409

نظریه مشورتی شماره 7/97/409

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/409


شماره نظریه:
7/97/409

شماره پرونده:
96-127/1-2028

تاریخ نظریه:
1397/03/08

استعلام
با عنایت به اینکه مستند به بند 8 ماده 469 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی کارکنان دولت در حوزه ماموریت خود از داوری منع شده اند الف- منظور از حوزه ماموریت در این ماده چیست؟ب- نحوه وچگونگی تعیین حوزه ماموریت کارمند دولت به چه نحوی است؟ ج- آیا حوزه تحت ماموریت شهرستانهای غیر محل خدمت کارمند ر ا هم در بر می گیرد یا خیر؟ 2-در پرونده جریانی اقای الف به عنوان داور منتخب دادگاه که کارشناس رسمی رشته حسابداری می باشد و حوزه کارشناسی وی مشهد می باشد تعیین شده است ضمنا نامبرده کارمند پیمانی سازمان حسابرسی می باشد که مبادرت به انجام داوری نموده است با توجه به اعتراض به تعیین وی سوال این است که با توجه به اینکه موضوع داوری مربوط به شرکت خصوصی بوده و در شهرستان جغتای به عنوان داور انتخاب شده آیا نامبرده مجاز به انجام داوری بوده یا مشمول ممنوعیت قانونی می گردد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- «اصطلاح حوزه ماموریت» که مقنن در بند 8 ماده 469 قانون آیین دادرسی در امور مدنی برای کارمندان به کار برده است به ویژه با توجه به سابقه تقنینی موضوع (بند 7 ماده 465 قانون آیین دادرسی مدنی 1318) مشابه اصطلاح «حوزه قضائی» است که برای قضات به کار می رود و بنابر این ناظر به حوزه جغرافیایی ماموریت ایشان است به کار رفتن «حوزه ماموریت» در ماده 1001 قانون مدنی در همین معنا موید این استنباط است. 2- با توجه به پاسخ سوال 1 «حوزه ماموریت» کارمندان دولت بر اساس تقسیمات کشوری تغیین می شود. بدیهی است حوزه ماموریت کارمندان دولت ممکن است محدود به یک بخش یا شهرستان یا استان باشد و برخی کارمندان نیز حوزه ماموریت آنان کشوری است و هر یک با توجه به حوزه ماموریت خود مشمول ممنوعیت مذکور در بند 8 ماده 469 صدرالذکر می باشند. ضمنا کارمند اعم است از رسمی پیمانی و قراردادی.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 469 - دادگاه نمی تواند اشخاص زیر را به سمت داور معین نماید مگر با تراضی طرفین: 1 - کسانی که سن آنان کمتر از بیست و پنج سال تمام باشد. 2 - کسانی که در دعوا ذی نفع باشند. 3 - کسانی که با یکی از اصحاب دعوا قرابت سببی یا نسبی تا درجه دوم از طبقه سوم داشته باشند. 4 - کسانی که قیم یا کفیل یا وکیل یا مباشر امور یکی از اصحاب دعوا می باشند یا یکی از اصحاب دعوا مباشر امور آنان باشد. 5 - کسانی که خود یا همسرانشان وارث یکی از اصحاب دعوا باشند. 6 - کسانی که با یکی از اصحاب دعوا یا با اشخاصی که قرابت نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم با یکی از اصحاب دعوا دارند در گذشته یا حال دادرسی کیفری داشته باشند. 7 - کسانی که خود یا همسرانشان و یا یکی از اقربای سببی یا نسبی تا درجه دوم از طبقه سوم او با یکی از اصحاب دعوا یا زوجه و یا یکی از اقربای نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم او دادرسی مدنی دارند. 8 - کارمندان دولت در حوزه ماموریت آنان.

مشاهده ماده 469 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 465 - در هر مورد که داور یا داوران وسیله یک طرف یا طرفین انتخاب می شود انتخاب کننده مکلف است قبولی داوران را اخذ نماید. ابتدای مدت داوری روزی است که داوران قبول داوری کرده و موضوع اختلاف و شرایط داوری و مشخصات طرفین و داوران به همه آنها ابلاغ شده باشد.

مشاهده ماده 465 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1001 - مامورین قونسولی ایران در خارجه باید نسبت به ایرانیان مقیم حوزه ی ماموریت خود وظایفی را که به موجب قوانین و نظامات جاریه به عهده ی دوایر سجل احوال مقرر است انجام دهند.

مشاهده ماده 1001 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM