نظریه مشورتی شماره 7/97/283

نظریه مشورتی شماره 7/97/283

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/283


شماره نظریه:
7/97/283

شماره پرونده:
97-168-283

تاریخ نظریه:
1397/02/23

استعلام
به استحضار می¬رساند در ماده 278 قانون آئین دادرسی کیفری سال 92 آمده است «... در صورت عجز از معرفی کفیل یا ایداع وثیقه و یا در جرائم پیش بینی شده در ماده (273) این قانون دادسرا یا دادگاه می تواند با رعایت ماده (238) این قانون قرار نگهداری موقت آنان را در کانون اصلاح و تربیت صادر نمایند...» با توجه به ماده فوق بعضی از همکاران محترم قضایی در دادسرا و دادگاه برای متهمان بالای پانزده سال تا هجده سال تمام قرار کفالت یا وثیقه صادر می نمایند و بعلت عجز با همان قرار متهمان نوجوان را به کانون اصلاح و تربیت اعزام می¬نمایند در صورتی که به نظر می رسد باید قرار صادره به قرار نگهداری موقت در کانون گردد لذا استدعا دارد موضوع مورد بررسی و این معاونت را ارشاد فرمائید آیا برای متهمان نوجوان که برای آنان قرار کفالت یا وثیقه صادر می شود و توانایی معرفی کفیل یا ایداع وثیقه ندارند (که معمولا چنین است) بایستی با همان قرار به کانون اصلاح و تربیت اعزام شوند یا قرارهای فوق تبدیل به قرار نگهداری موقت در کانون گردد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
صرف¬نظر از این که به دلالت ذیل ماده 287 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با الحاقات و اصلاحات بعدی برای افراد زیر 15 سال اخذ کفیل یا وثیقه امکان¬پذیر نمی باشد در فرض سوال در مواردی که در خصوص متهم نوجوان مطابق ماده 287 موصوف قرار کفالت یا وثیقه صادر و متهم مزبور عاجز از معرفی کفیل یا ایداع وثیقه است با توجه به اینکه قرار نگهداری موقت در کانون اصلاح و تربیت قراری مستقل از قرارهای فوق الذکر است؛ بنابراین قرارهای کفالت یا وثیقه باید تبدیل به قرار نگهداری موقت گردد و چنانچه متعاقبا متهم مبادرت به معرفی کفیل یا تودیع وثیقه نماید بازپرس باید نسبت به لغو قرار نگهداری موقت و ابقای مجدد قرار کفالت یا وثیقه و نیز صدور قرار قبولی کفالت یا وثیقه اقدام نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 278 ـ هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت با نظر دادستان برای یکبار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏توان او را برای یکبار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه تعقیب مجدد را تجویز کند بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 287 ـ در جریان تحقیقات مقدماتی مرجع قضایی حسب مورد اطفال و نوجوانان موضوع این قانون را به والدین اولیاء یا سرپرست قانونی یا در صورت فقدان یا عدم دسترسی و یا امتناع از پذیرش آنان به هر شخص حقیقی یا حقوقی که مصلحت بداند میسپارد. اشخاص مذکور ملتزم اند هرگاه حضور طفل یا نوجوان لازم باشد او را به مرجع قضایی معرفی نمایند. افراد پانزده تا هجده سال نیز شخصا ملزم به معرفی خود به دادگاه می باشند. درصورت ضرورت اخذ کفیل یا وثیقه تنها از متهمان بالای پانزده سال امکان پذیر است. درصورت عجز از معرفی کفیل یا ایداع وثیقه و یا در مورد جرایم پیش بینی شده در ماده (237) این قانون دادسرا یا دادگاه می تواند با رعایت ماده (238) این قانون قرار نگهداری موقت آنان را در کانون اصلاح و تربیت صادر کند. تبصره ـ قرار نگهداری موقت تابع کلیه آثار و احکام قرار بازداشت موقت است.

مشاهده ماده 287 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM