نظریه مشورتی شماره 7/97/313

نظریه مشورتی شماره 7/97/313

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/313


شماره نظریه:
7/97/313

شماره پرونده:
96-168/1-835

تاریخ نظریه:
1397/02/26

استعلام
در تصادف منجر به قتل مطابق ماده 714 تعزیرات متهم به دو سال حبس محکوم می شود محکوم علیه پس از قطعیت رای با اخذ رضایت اولیاء دم در راستای اعمال ماده 483 از قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 تقاضای تخفیف مجازات می نماید الف- آیا امکان تبدیل مجازات حبس به جزای نقدی و همزمان تخفیف یک یا دو درجه ای جزای نقدی وجود دارد؟ ب- در محاسبه مجازات جایگزین تبدیل حبس به جزای نقدی ملاک مجازات قانونی است یا مجازات قضایی؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
الف) مستفاد از ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 این است که درصورت وجود شرایط مذکور در این ماده دادگاه می تواند مجازات مقرر در حکم قطعی را به مجازات درجات پایین تر تخفیف و یا به مجازات مذکور در همان درجه که مخففه است تبدیل نماید و امکان تبدیل و تخفیف مجازات به صورت توامان وجود ندارد بنابراین در فرض سوال که محکوم علیه به لحاظ اتهام قتل غیر عمدی موضوع ماده 714 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 (تعزیرات) به تحمل دو سال حبس قطعی محکوم شده است دادگاه مربوطه در اجرای ماده 483 قانون صدرالذکر چنانچه نظر بر تبدیل مجازات داشته باشد محکوم علیه را به مجازات جزای نقدی درجه 6 محکوم می نماید. ب) مستنبط از بندهای الف ب پ و ت ماده ی 86 قانون مجازات اسلامی 1392 ناظر به بندهای الف ب پ و ت ماده 83 و ملاک ماده ی 76 قانون مارالذکر این است که در فرض سوال ملاک محاسبه مجازات جایگزین مجازات قانونی جرایم است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 483 ـ هرگاه شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم غیرقابل گذشت پس از قطعی شدن حکم از شکایت خود صرفنظر کند محکوم علیه می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی درخواست کند در میزان مجازات او تجدید نظر شود. در این صورت دادگاه به درخواست محکوم علیه در وقت فوق العاده و با حضور دادستان یا نماینده او با رعایت مقررات ماده (300) این قانون رسیدگی می کند و مجازات را در صورت اقتضاء در حدود قانون تخفیف می دهد یا به مجازاتی که مناسب تر به حال محکوم علیه باشد تبدیل می کند. این رای قطعی است.

مشاهده ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 714 ـ دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود به شرح ذیل است: الف ـ سیاه شدن پوست صورت شش هزارم کبود شدن آن سه هزارم و سرخ شدن آن یک و نیم هزارم دیه کامل ب ـ تغییر رنگ پوست سایر اعضاء حسب مورد نصف مقادیر مذکور در بند (الف) تبصره 1 ـ در حکم مذکور فرقی بین اینکه عضو دارای دیه مقدر باشد یا نباشد نیست. همچنین فرقی بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقاء یا زوال اثر آن نمیباشد. تبصره 2 ـ در تغییر رنگ پوست سر ارش ثابت است.

مشاهده ماده 714 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM