نظریه مشورتی شماره 7/1400/1223

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1223

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1223


شماره نظریه:
7/1400/1223

شماره پرونده:
1400-127-1223 ح

تاریخ نظریه:
1400/12/09

استعلام
10- چنانچه حکم مورد درخواست اعاده دادرسی پس از اعاده دادرسی مستند دعوایی قرار گرفته و بر اساس آن حکمی صادر و نهایی شده باشد تکلیف چیست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در فرض سوال که حکم مورد درخواست اعاده دادرسی پس از اعاده دادرسی مستند دعوایی قرار گرفته و بر اساس آن حکمی صادر و نهایی شده است اولا وفق ماده 437 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 پس از درخواست اعاده دادرسی و صدور قرار قبولی آن صرفا اجرای حکم مورد درخواست اعاده دادرسی ممکن است با شرایط مقرر در ماده مذکور معلق شود. ثانیا در فرضی که متعاقب رسیدگی به دعوای اعاده دادرسی دادگاه اعاده دادرسی را وارد تشخیص ندهد نتیجه رسیدگی به دادخواست اعاده دادرسی با حکمی که به استناد رای مورد درخواست اعاده دادرسی صادر شده است تعارضی ندارد. ثالثا در فرضی که دادگاه اعاده دادرسی را وارد تشخیص دهد و حکم مورد درخواست اعاده دادرسی را نقض کند هرچند حکم مورد اعاده دادرسی بی اعتبار خواهد شد؛ اما صرف اعلام بی اعتباری رایی که مورد استناد حکم دیگری بوده است مشمول جهات اعاده دادرسی نمی باشد؛ زیرا به سبب احصایی و استثنایی بودن جهات و موارد اعاده دادرسی به شرح مذکور در ماده 426 قانون یادشده اعلام بی اعتباری حکمی که مستند رای دیگری قرار گرفته است غیر از اثبات جعلی بودن سند مورد استناد حکم موضوع بند 6 ماده 426 قانون مذکور است و مشمول جهات دیگر مندرج در این ماده نیز نمی باشد؛ بنابراین تنها راهکار پیگیری از طریق درخواست اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 437 - با درخواست اعاده دادرسی و پس از صدور قرار قبولی آن به شرح ذیل اقدام می گردد: الف - چنانچه محکوم به غیر مالی باشد اجرای حکم متوقف خواهد شد. ب - چنانچه محکوم به مالی است و امکان اخذ تامین و جبران خسارت احتمالی باشد به تشخیص دادگاه از محکوم له تامین مناسب اخذ و اجرای حکم ادامه می یابد. ج - در مواردی که درخواست اعاده دادرسی مربوط به یک قسمت از حکم باشد حسب مورد مطابق بندهای ( الف) و (ب) اقدام می گردد.

مشاهده ماده 437 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 477 ـ در صورتی که رئیس قوه قضاییه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضایی را خلاف شرع بین تشخیص دهد با تجویز اعاده دادرسی پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضاییه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیا بر خلاف شرع بین اعلام شده رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند. تبصره 1 ـ آراء قطعی مراجع قضایی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور سازمان قضایی نیروهای مسلح دادگاههای تجدید نظر و بدوی دادسراها و شوراهای حل اختلاف می باشند. تبصره 2 ـ آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاهها اگر توسط رئیس قوه قضاییه خلاف شرع بین تشخیص داده شود مشمول احکام این ماده خواهد بود. تبصره 3 ـ درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور دادستان کل کشور رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضاییه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد.

مشاهده ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM