نظریه مشورتی شماره 7/97/22

نظریه مشورتی شماره 7/97/22

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/22


شماره نظریه:
7/97/22

شماره پرونده:
96-3/1-2416

تاریخ نظریه:
1397/01/18

استعلام
1- اگر شخص ثالث در اجرای احکام اقدام به معرفی مال کند آیا درخواست تبدیل مال از سوی ثالث در اجرای ماده 53 قانون اجرای احکام مدنی مجوز دارد یا اینکه این درخواست منحصر به محکوم له و محکوم علیه است و اگر این درخواست منحصر به محکوم له و محکوم علیه است آیا محکوم علیه یا محکوم له می توانند به عوض مال معرفی شده از سوی ثالث درخواست تبدیل مال دیگری از اموال خود را نمایند؟ 2-اگر شخص ثالث اقدام به معرفی مال کند آیا ابلاغ نظر کارشناس ارزیاب علاوه بر طرفین به شخص ثالث هم ضرورت دارد یا خیر؟ و آیا ثالث حق اعتراض به آن را دارد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- با توجه به تبصره ذیل ماده 34 قانون اجرای مدنی که مقرر داشته: «شخص ثالث نیز می تواند به جای محکوم علیه برای استیفای محکوم به مالی معرفی کند» و با عنایت به اینکه در ماده 53 قانون مذکور هم برای محکوم علیه و هم برای محکوم له درخواست تبدیل مال توقیف شده پیش بینی شده است در فرضی که شخص ثالث برای استیفاء محکوم به مال معرفی کرده باشد چون اقدام وی از جانب محکوم علیه صورت گرفته وی نیز از حق مذکور برخوردار است. 2-اگر شخص ثالث اقدام به معرفی مال کند چون این معرفی در اجرای ماده34 قانون اجرای احکام مدنی به جای محکوم علی است بنابر این شخص ثالث نیز حق اطلاع از نظریه ارزیاب و اعتراض به آن را دارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 53 ـ هر گاه مالی از محکوم علیه در قبال خواسته یا محکوم به توقف شده باشد محکوم علیه می تواند یک بار تا قبل از شروع به عملیات راجع به فروش درخواست تبدیل مالی را که توقیف شده است به مال دیگری بنماید مشروط بر این که مالی که پیشنهاد می شود از حیث قیمت و سهولت فروش از مالی که قبلا توقیف شده است کمتر نباشد. محکوم له نیز می تواند یک بار تا قبل از شروع به عملیات راجع به فروش درخواست تبدیل مال توقیف شده را بنماید. در صورتی که محکوم علیه یا محکوم له به تصمیم قسمت اجرا معترض باشند می توانند به دادگاه صادرکننده اجراییه مراجعه نمایند. تصمیم دادگاه در این مورد قطعی است.

مشاهده ماده 53 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 34 ـ همین که اجراییه به محکوم علیه ابلاغ شد محکوم علیه مکلف است ظرف ده روز مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفاء محکوم به از آن میسر باشد و در صورتی که خود را قادر به اجرای مفاد اجراییه نداند باید ظرف مهلت مزبور جامع دارایی خود را به قسمت اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحا اعلام نماید هر گاه ظرف سه سال بعد از انقضاء مهلت مذکور معلوم شود که محکوم علیه قادر به اجرای حکم و پرداخت محکوم به بوده لیکن برای فرار از آن اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارایی خود داده به نحوی که اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجراییه متعسر گردیده باشد به حبس جنحه ای از شصت و یک روز تا شش ماه محکوم خواهد شد. تبصره ـ شخص ثالث نیز می تواند به جای محکوم علیه برای استیفای محکوم به مالی معرفی کند.

مشاهده ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM