نظریه مشورتی شماره 7/96/3074

نظریه مشورتی شماره 7/96/3074

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/3074


شماره نظریه:
7/96/3074

شماره پرونده:
264-1/861-69

تاریخ نظریه:
1396/12/14

استعلام
در خصوص مقررات ماده 373 قانون آئین دادرسی کیفری ممنوعیت دادگاه پس از اعلام ختم رسیدگی تا چه زمانی است در صورتی که طرفین پرونده پس از صدور رای بدون اعتراض تجدیدنظر یا فرجام خواهی اسناد و مدارکی را ارائه نمایند و یا لایحه ای تقدیم کنند مشمول ممنوعیت ماده مرقوم است یا این ممنوعیت صرفا تا صدور حکم ادامه دارد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
منظور از ختم دادرسی مذکور در مواد 371 372 373 374 و 404 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 این است که حسب مورد بنا به تشخیص قاضی و یا قضات رسیدگی کننده به پرونده رسیدگی های انجام شده برای صدور رای کفایت داشته و به عبارتی پرونده معد صدور رای باشد و به صراحت ماده 373 قانون مرقوم در فرض سوال دادگاه نمی تواند پس از اعلام ختم رسیدگی لوایح اسناد و مدارک جدید را دریافت کند و لذا به طریق اولی پس از صدور رای ارائه مدارک از ناحیه طرفین پرونده مشمول مقررات ماده 373 قانون مذکور می باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 373 ـ دادگاه پس از اعلام ختم رسیدگی نمی تواند لوایح اسناد و مدارک جدید را دریافت کند.

مشاهده ماده 373 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 371 ـ قبل از ختم دادرسی چنانچه شاکی یا مدعی خصوصی راجع به موضوع شکایت مطلب جدیدی داشته باشد استماع می شود و دادستان یا نماینده وی نیز می تواند عقیده خود را اظهار کند. دادگاه مکلف است پیش از اعلام ختم دادرسی به متهم یا وکیل او اجازه دهد که آخرین دفاع خود را بیان کند. هرگاه متهم یا وکیل وی در آخرین دفاع مطلبی اظهار کند که در کشف حقیقت موثر باشد دادگاه مکلف به رسیدگی است.

مشاهده ماده 371 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 372 ـ قاضی دادگاه نباید پیش از اتمام رسیدگی و اعلام رای در خصوص برائت یا مجرمیت متهم اظهار عقیده کند.

مشاهده ماده 372 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 374 ـ دادگاه پس از اعلام ختم دادرسی با استعانت از خداوند متعال با تکیه بر شرف و وجدان و با توجه به محتویات پرونده و ادله موجود در همان جلسه و در صورت عدم امکان در اولین فرصت و حداکثر ظرف یک هفته به انشای رای مبادرت می کند. رای دادگاه باید مستدل موجه و مستند به مواد قانون و اصولی باشد که براساس آن صادر شده است. تخلف از صدور رای در مهلت مقرر موجب محکومیت انتظامی تا درجه چهار است.

مشاهده ماده 374 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 404 ـ اعضای دادگاه پس از اعلام ختم رسیدگی با استعانت از خداوند متعال تکیه بر شرف و وجدان و با توجه به محتویات پرونده مشاوره می نمایند و در همان جلسه و در صورت عدم امکان در اولین فرصت و حداکثر ظرف یک هفته مبادرت به صدور رای می کنند. در صورتی که بین اعضای دادگاه اتفاق نظر حاصل نشود رای اکثریت معتبر است. انشای رای به عهده رئیس دادگاه است مگر آن که وی جزء اکثریت نباشد که در این صورت عضوی که جزء اکثریت است و سابقه قضایی بیشتر دارد رای را انشاء می کند. در صورت صدور رای در همان جلسه بلافاصله جلسه علنی دادگاه با حضور متهم یا وکیل او و دادستان یا نماینده او و شاکی تشکیل و رای توسط منشی دادگاه با صدای رسا قرائت و مفاد آن توسط رئیس دادگاه به متهم تفهیم می شود. هرگاه رای بر برائت یا تعلیق اجرای مجازات باشد متهم به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ پس از ختم رسیدگی چنانچه نظر به صدور رای در همان جلسه باشد اعضای دادگاه تا صدور رای و اعلام آن در جلسه علنی نباید متفرق شوند. این حکم در مورد اعضای هیات منصفه نیز جاری است.

مشاهده ماده 404 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM