نظریه مشورتی شماره 7/96/2859

نظریه مشورتی شماره 7/96/2859

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2859


شماره نظریه:
7/96/2859

شماره پرونده:
96-54-1978

تاریخ نظریه:
1396/11/17

استعلام
1- با توجه به تبصره ماده واحده الحاق یک ماده به قانون مبارزه با مواد مخدر ماده 45 آیا مقنن از رعایت تناسب مجازات یا میزان مواد تناسب ریاضی عدول نموده است؟ به عبارت دیگر از عبارت اگر حکم به حد اقل مجازات قانونی صادر شود استنباط می شود که دادگاه بین حد اقل و حد اکثر مجازات مقرر در هر بند اختیار دارد؟ به عنوان مثال برای یک گرم تریاک می تواند 3 میلیون ریال جزای نقدی و 50 ضربه شلاق تعزیری صادر کند 2- با توجه به اینکه در مواد 6 و 9 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر برای تعیین مجازات در فرض تکرار جرم ضابطه تعیین شده است در فرض که نسبت به سابقه قبلی مدت های ماده 25 قانون مجازات اسلامی گذشته و مشمول اعاده حیثیت شده آیا سابقه موثر بوده و قاضی ملزم به تشدید می باشد یا به علت گذشت مدتهای مقرر در ماده 25 قانون پیش گفته موثر محسوب نمی شود؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- اولا: رعایت تناسب در تعیین مجازات مرتکب که در مواد 4 5 و 8 قانون مبارزه با مواد مخدر و روان¬گردان با اصلاحات و الحاقات بعدی آمده است به این معنا است که دادگاه با توجه به میزان مواد مکشوفه در هر بند از سه ماده مذکور مجازاتی بین حداقل و حداکثر تعیین نماید و این امر بدان معنی نیست که مجازات کسی که مرتکب حمل و نگهداری یک گرم تریاک شده طبق بند 1 ماده پنج قانون مزبور لزوما یک ضربه شلاق باشد؛ چه اینکه ملاک رعایت تناسب عرف بوده و در نهایت اتخاذ تصمیم در این خصوص حسب مورد با قاضی رسیدگی کننده است. ثانیا: مفاد تبصره ماده واحده قانون الحاق یک ماده به قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب 12/7/1396 دلالتی بر نسخ یا عدول مقنن از لزوم رعایت تناسب در تعیین مجازات مرتکبین جرایم مذکور در مواد 4 5 و 8 قانون مبارزه با مواد مخدر و روان گردان با اصلاحات و الحاقات بعدی آمده است ندارد. 2- با توجه به این که درخصوص تکرار جرم موضوع مواد 2 5 6 9 و 14 قانون مبارزه با مواد مخدر با اصلاحات و الحاقات بعدی حکم خاصی راجع به حصول یا عدم حصول اعاده حیثیت مقرر نشده است در این باره مقررات عام ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 حکم فرما است ضمنا ماده 39 قانون صدرالذکر تنها مفید این معنی است که محکومیت ها یا سوابق قبل از اجرای قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب 1367 ملاک تکرار جرم محسوب نمی شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 25 ـ محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند: الف ـ هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی ب ـ سه سال در محکومیت به قطع عضو قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد نفی بلد و حبس تا درجه چهار پ ـ دو سال در محکومیت به شلاق حدی قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج تبصره 1 ـ در غیر موارد فوق مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود لکن در گواهی های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات تبصره 2 ـ در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می شود. تبصره 3 ـ در عفو و آزادی مشروط اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت های فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.

مشاهده ماده 25 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM