نظریه مشورتی شماره 7/96/2633

نظریه مشورتی شماره 7/96/2633

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2633


شماره نظریه:
7/96/2633

شماره پرونده:
615-1/681-69

تاریخ نظریه:
1396/11/02

استعلام
با عنایت به بند ت ماده 127 قانون مجازات اسلامی جرایمی مثل اختلاس و ارتشاء که چندین مجازات برای آنها تعیین شده است آیا مجازات معاونت در جرایم مذکور یک تا دو درجه پایین تر از جمع مجازات ها است یا صرفا یک مجازات باید تعیین شود؟ در صورتی که جمع مجازات باید تعیین شود جزای نقدی معادل وجه اختلاس یا وجه الرشوه به لحاظ اینکه وجهی اخذ نشده چگونه محاسبه می شود.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با توجه به نص ماده 127 قانون مجازات اسلامی 1392 و اطلاق ماده مذکور در مواردی که در قانون برای مباشر جرم مجازات های متعدد ذکر شده باشد مجازات معاون جرم نیز یک یا دو درجه کمتر از مجازات های مذکور است و از این حیث تفاوتی بین جزای نقدی ثابت و نسبی وجود ندارد. اعتقاد به اینکه در جرایمی نظیر کلاهبرداری ارتشاء و اختلاس چون معاون جرم مالی تحصیل نکرده است نباید به جزای نقدی محکوم شود موجب این نتیجه خواهد شد که در جرایمی مانند برخی از مصادیق قاچاق کالا و ارز و پولشویی که جزای نقدی نسبی تنها مجازات مباشر است معاون جرم قابل مجازات نباشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 127 ـ در صورتی که در شرع یا قانون مجازات دیگری برای معاون تعیین نشده باشد مجازات وی به شرح زیر است: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات یا حبس دائم است حبس تعزیری درجه دو یا سه ب ـ در سرقت حدی و قطع عمدی عضو حبس تعزیری درجه پنج یا شش پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی است سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش ت ـ در جرایم موجب تعزیر یک تا دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی تبصره 1 ـ در مورد بند (ت) این ماده مجازات معاون از نوع مجازات قانونی جرم ارتکابی است مگر در مورد مصادره اموال انفصال دائم و انتشار حکم محکومیت که مجازات معاون به ترتیب جزای نقدی درجه چهار شش و هفت است. تبصره 2 ـ در صورتی که به هر علت قصاص نفس یا عضو اجراء نشود مجازات معاون بر اساس میزان تعزیر فاعل اصلی جرم مطابق بند (ت) این ماده اعمال می شود.

مشاهده ماده 127 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM