نظریه مشورتی شماره 7/96/2743

نظریه مشورتی شماره 7/96/2743

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2743


شماره نظریه:
7/96/2743

شماره پرونده:
96-168/1-1524

تاریخ نظریه:
1396/11/09

استعلام
عطف به نظریه شماره 384/96/7 مورخ 19/2/96 و با توجه به تبصره 2 ماده 15 آئین نامه نحوه استفاده از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی نظر به اینکه بایگانی اوراق ابلاغ شده به روش سنتی از حیث محدودیت محل نگهداری مشکلاتی را همراه داشته و با تهیه نسخه الکترونیک آن و امحاء اوراق می توان این مشکل را برطرف نمود لذا خواهشمند است در خصوص امکان بایگانی الکترونیکی این اوراق و امحاء نسخ کاغذی آن مستفاد از ماده 655 قانون آئین دادرسی کیفری که نسخه الکترونیک اسناد را کافی و معتبر شناخته اعلام نظر فرمائید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
ماده 655 قانون آئین دادرسی کیفری 1392 در مقام اعتبار بخشی به اسناد و نوشته های الکترونیکی است و از مفاد آن نمی توان برای امحای اسناد و اوراق غیر الکترونیکی (کاغذی) استفاده کرد و همان گونه که در نظریه شماره 284/96/7- 19/2/96 این اداره کل خطاب به آن مرجع محترم اعلام شده است امحای اوراق ابلاغ موضوع تبصره 2 ماده 15 «آئین نامه نحوه استفاده از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی» تابع عمومات مندرج در «آئین نامه اجرائی مربوط به نحوه حفظ اسناد و اوراق پرونده هایی که نگهداری سوابق آنها ضروری می باشد» است و برای حل مشکل راهکاری جز اصلاح تبصره 2 ماده 15 آئین نامه یاد شده به نظر نمی رسد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 655 ـ در هر مورد که به موجب قوانین آیین دادرسی و سایر قوانین و مقررات موضوعه اعم از حقوقی و کیفری سند مدرک نوشته برگه اجرائیه اوراق رای امضاء اثر انگشت ابلاغ اوراق قضایی نشانی و مانند آن لازم باشد صورت الکترونیکی یا محتوای الکترونیکی آن حسب مورد با رعایت سازوکارهای امنیتی مذکور در مواد این قانون و تبصره های آن کافی و معتبر است. تبصره 1 ـ در کلیه مراحل تحقیق و رسیدگی حقوقی و کیفری و ارائه خدمات الکترونیک قضایی نمی توان صرفا به لحاظ شکل یا نحوه تبادل اطلاعات الکترونیکی از اعتبار بخشیدن به محتوا و آثار قانونی آن خودداری نمود. قوه قضاییه موظف است سامانه های امنیتی لازم را جهت تبادل امن اطلاعات و ارتباطات بین اصحاب دعوی کارشناسان دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ضابطان و مراجع قضایی و سازمان های وابسته به قوه قضاییه ایجاد نماید. تبصره 2 ـ قوه قضاییه می تواند جهت طرح و پیگیری امور قضایی مراجعان موضوع این قانون در فضای مجازی نسبت به ایجاد دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و جهت هماهنگی فعالیت دفاتر نسبت به ایجاد کانون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی اقدام نماید. دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می توانند از بین دفاتر اسناد رسمی و غیر آن انتخاب یا تاسیس شوند. آیین نامه اجرائی این ماده ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط شورا تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد. تبصره 3 ـ مراجعان به قوه قضاییه موظفند پست الکترونیکی و شماره تلفن همراه خود را در اختیار قوه قضاییه قرار دهند و در صورت عدم دسترسی به پست الکترونیک مرکز آمار موظف است برای شهروندان و متقاضیان امکانات لازم برای دسترسی به پست الکترونیکی ملی قضایی جهت امور قضایی ایجاد کند.

مشاهده ماده 655 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM