نظریه مشورتی شماره 7/96/2595

نظریه مشورتی شماره 7/96/2595

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2595


شماره نظریه:
7/96/2595

شماره پرونده:
ک 552-1/861-69

تاریخ نظریه:
1396/10/27

استعلام
1-در پرونده قتل عمدی که اخیرا از دادسرا پس از قطعیت قرار منع پیگرد برای احلاف متهم به این دادگاه واصل شده متهم که با قرار وثیقه متناسب آزاد شده در دادگاه علی رغم ابلاغ حضور نمی یابد و به لحاظ رسمیت نداشتن جلسه بدون حضور متهم جلسه رسیدگی تشکیل نمی شود آیا می توان مستندا به تبصره ماده 391 قانون آئین دادرسی کیفری متهم را برای احلاف جلب کرد شایان ذکر است احضار متهم از طریق وثیقه گذار هم موثر نمی افتد. 2-نظر به مقررات مواد 311-313-382 تا 394 قانون آئین دادرسی کیفری اگر تعدادی از متهمان پرونده متهم اصلی اتهامش مباشرت در قتل و مشارکت در نزاع دسته جمعی منجر به قتل با داشتن نشانی و اقامتگاه مشخص متواری باشند و کیفرخواست هم به این لحاظ بدون نشر آگهی علیه آنها جریان یافته و صادر شده باشد ولی اتهام آنها مشمول بندهای الف تا ت ماده 302 مذکور نباشد و صرفا در نزاع جمعی منجر به قتل مشارکت داشته اند و صلاحیت کیفری یک به حکم موارد فوق راجع به آنها اضافی باشد. س: با داشتن اقامتگاه مشخص و امکان احضار آنها رعایت تبصره یک ماده 394 قانون مذکور صدور قرار دستور رسیدگی غیابی) برای این قسم متهمان هم ضروری است یا اینکه مواد 382-394 را صرفا بایست ناظر به اتهام متهمانی دانست که اتهام آن اول و بالذات در صلاحیت محاکم کیفری یک است.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- سوال به لحاظ این که دارای ابهام است قابل پاسخ گویی نیست زیرا متعاقب قطعیت قرار منع تعقیب صادره از دادسرا در فرض سوال جواز مداخله ی دادگاه کیفری یک در پرونده محتاج به نص است که چنین نصی مفقود است. 2- الف و ب) مقررات مواد 382 تا 394 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 ناظر به تشریفات (ترتیب) رسیدگی در دادگاه کیفری یک اعم از این که اتهام متهم یا متهمان از مصادیق جرایم موضوع بند های الف تا ت ماده 302 این قانون بوده یا تنها برخی از آن ها متهم به ارتکاب جرایم مزبور باشند بنابراین در فرض سوال درخصوص مشارکت کنندگان در بزه نزاع دسته جمعی منتهی به قتل عمدی نیز مطابق تبصره های 1 و 2 ماده 394 قانون فوق الذکر رفتار می گردد. ضمنا داشتن اقامتگاه معین نافی تکلیف مقرر در تبصره یک ماده 394 قانون آیین دادرسی کیفری نمی باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 391 ـ هرگاه دادگاه در جلسه مقدماتی پرونده را کامل و قابل طرح برای دادرسی تشخیص دهد بلافاصله دستور تعیین وقت رسیدگی و احضار تمام اشخاصی را که حضورشان ضروری است صادر می کند. تبصره ـ چنانچه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون دادگاه جلب بدون احضار متهم را برای محاکمه لازم بداند دستور جلب وی را برای روز محاکمه صادر می کند.

مشاهده ماده 391 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 394 ـ هرگاه متهم متواری باشد یا دسترسی به وی امکان نداشته باشد و احضار و جلب او برای تعیین وکیل یا انجام تشریفات راجع به تشکیل جلسه مقدماتی یا دادرسی مقدور نباشد و دادگاه حضور متهم را برای دادرسی ضروری تشخیص ندهد به تشکیل جلسه مقدماتی مبادرت میورزد و در غیاب متهم اقدام به رسیدگی می کند مگر آنکه دادستان احضار متهم را ممکن بداند که در این صورت دادگاه پس از تقاضای دادستان مهلت مناسبی برای احضار یا جلب متهم به وی می دهد. مهلت مذکور نباید بیشتر از پانزده روز باشد. تبصره 1 ـ در هر مورد که دادگاه بخواهد رسیدگی غیابی کند باید از قبل قرار رسیدگی غیابی صادر کند. در این قرار موضوع اتهام و وقت دادرسی و نتیجه عدم حضور قید و مراتب دو نوبت به فاصله ده روز در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار ملی یا محلی آگهی می شود. فاصله بین تاریخ آخرین آگهی و وقت دادرسی نباید کمتر از یک ماه باشد. تبصره 2 ـ هرگاه متهمان متعدد و بعضی از آنان متواری باشند دادگاه نسبت به متهمان حاضر شروع به رسیدگی می نماید و در مورد غایبان به ترتیب فوق رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 394 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM