نظریه مشورتی شماره 7/96/2568

نظریه مشورتی شماره 7/96/2568

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2568


شماره نظریه:
7/96/2568

شماره پرونده:
1618-10/16-96

تاریخ نظریه:
1396/10/25

استعلام
یک راکب موتورسیلکت در اثر تصادف با خودروی پراید فوت می نماید مطابق نظریه هیات کارشناسان متوفی مقصر حادثه اعلام می گردد متوفی فاقد گواهی نامه و بیمه نامه شخص ثالث می باشد. س: آیا وراث اولیاء دم متوفی می توانند دیه راننده متوفی مسبب حادثه که مقصر و فاقد بیمه نامه و گواهی نامه است را از صندوق تامین خسارت های بدنی مطالبه کنند یا فقط اشخاص ثالث می توانند دیه را از صندوق تامین خسارت های بدنی مطالبه کنند و وراث اولیاء دم راننده مسبب حادثه متوفی و مقصر که فاقد گواهی نامه و بیمه نامه است نمی توانند مطالبه کنند؟ نظر اول: صندوق تامین خسارت های بدنی با توجه به بند ب ماده 115 قانون برنامه پنجم توسعه که همانند شخص ثالث راننده از نیز مشمول بیمه شخص ثالث دانسته است باید از عهده خسارات به وراث متوفی برآیند. نظر دوم: طبق بند ت ماده 1 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث وراث حوادث ناشی از وسایل نقلیه شخص ثالث هر شخصی است که به سبب حوادث موضوع این قانون دچار خسارت بدنی و یا مالی شود به استثنای راننده مسبب حادثه و ماده 21 قانون فوق الذکر بیان کرده به منظور حمایت از زیان دیدگان حوادث ناشی از وسایل نقلیه خسارت های بدنی وارد به اشخاص ثالث که به علت فقدان.. بیمه نامه. .. مطابق مقررات این قانون. ... توسط صندوق مستقلی به نام صندوق تامین خسارت های بدنی جبران می شود بنابراین صندوق تامین خسارت های بدنی فقط دیه اشخاص ثالث را پرداخت می کند و دیه راننده مسبب حادثه که مقصر و بدون گواهی نامه و بیمه نامه است را قانون فوق الذکر بیان نکرده و بدون قانون در خصوص این موضوع نمی توان صندوق تامین خسارت های بدنی را محکوم به پرداخت دیه کرد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
صندوق جبران خسارت های بدنی موضوع ماده 21 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در راستای حمایت از اشخاص ثالث زیان دیده ایجاد شده و راننده مسبب حادثه به صراحت بند «ت» ماده 1 قانون مذکور «ثالث» تلقی نمی شود و در فرض سوال ورثه او نمی توانند از حمایت های صندوق بهره مند شوند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 1 ـ بیمه عقدی است که به موجب آن یک طرف تعهد می کند در ازاء پرداخت وجه یا وجوهی از طرف دیگر در صورت وقوع یا بروز حادثه خسارت وارده بر او را جبران نموده یا وجه معینی بپردازد. متعهد را بیمه گر طرف تعهد را بیمه گذار وجهی را که بیمه گذار به بیمه گر می پردازد حق بیمه و آنچه را که بیمه می شود موضوع بیمه نامند.

مشاهده ماده 1 قانون بیمه

ماده 21 ـ خسارات وارده از حریق که بیمه گر مسئول آن است عبارت است از: 1 ـ خسارت وارده به موضوع بیمه از حریق اگر چه حریق در نزدیکی آن واقع شده باشد. 2 ـ هر خسارت یا تنزل قیمت وارده به اموال از آب یا هر وسیله دیگری که برای خاموش کردن آتش به کار برده شده است. 3 ـ تلف شدن یا معیوب شدن مال در موقع نجات دادن آن از حریق. 4 ـ خسارت وارده به اموال بیمه شده در نتیجه خراب کردن کلی یا جزئی بناء برای جلوگیری از سرایت یا توسعه حریق.

مشاهده ماده 21 قانون بیمه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM