نظریه مشورتی شماره 7/96/2308

نظریه مشورتی شماره 7/96/2308

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2308


شماره نظریه:
7/96/2308

شماره پرونده:
96-116-1684

تاریخ نظریه:
1396/09/27

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا: با توجه به مقررات مواد 109 و136 قانون تجارت(لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347) پس از انقضای مدت ماموریت مدیران شرکت سهامی که حداکثر دو سال تعیین شده است مدیران شرکت سهامی تا زمان انتخاب مدیران جدید کماکان مسئول امور شرکت و اداره آن خواهند بود و در صورتی که مطابق اساسنامه شرکت مدیران مذکور اختیار دفاع یا طرح دعوی را درمراجع قضائی داشته باشند دفاع یا اقامه دعوی از طرف آنان در محاکم بلامانع است. ثانیا: باتوجه به مقررات ماده 124 لایحه قانون تجارت مدیر عامل از طرف هیات مدیره با تعیین حدود اختیارات و مدت تصدی و حق الزحمه معرفی می­گردد و چنانچه مدیر عامل عضو هیات مدیره نیز باشد دوره مدیریت عاملی او از مدت عضویت او در هیات مدیره بیشتر نخواهد بود. با توجه به جمله اخیر و عنایت به تبصره ذیل این ماده مدیر عامل تا وقتی عزل نشده و یا مدت تصدی او در سمت مدیر عامل پایان نیافته است در حدود اختیاراتی که طبق ماده 125 به او تفویض شده نماینده شرکت محسوب و از طرف شرکت امضاء می­نماید و چون طبق ماده 128 لایحه قانون تجارت صرفا نام و مشخصات و حدود اختیارات مدیر عامل با ارسال نسخه ای از صورتجلسه هیات مدیره جهت انتشار آگهی در روزنامه رسمی فرستاده می­شود و مدت تصدی مدیر عامل ذکر نمی­شود لذا تا وقتی مدیر عامل از سمت خود عزل نشده و یا مدتی که از طرف هیات مدیره تعیین گردیده پایان نیافته باشد صرف انقضای دو سال موضوع ماده 128 قانون یاد شده موجب سلب سمت مدیر عامل نخواهد بود و او   می­تواند به نام شرکت دفاع یا طرح دعوی نماید. بنابراین در فرض سوال اعمال مفاد ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی منتفی است. ثالثا: مقررات مذکور در خصوص انواع شرکتهای تجاری نیز تسری دارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 109 ـ هر شرکت با مسئولیت محدود که عده شرکاء آن بیش از دوازده نفر باشد باید دارای هیات نظار بوده و هیات مزبور لااقل سالی یک مرتبه مجمع عمومی شرکاء را تشکیل دهد. هیات نظار باید بلافاصله بعد از انتخاب شدن تحقیق کرده و اطمینان حاصل کند که دستور مواد 96 و 97 رعایت شده است. هیات نظار می تواند شرکاء را برای انعقاد مجمع عمومی فوق العاده دعوت نماید مقررات مواد 165 ـ 167 ـ 168 و 170 در مورد شرکتهای با مسئولیت محدود نیز رعایت خواهد شد.

مشاهده ماده 109 قانون تجارت

ماده 136 ـ شرکت تضامنی در موارد ذیل منحل می شود: الف) در مورد فقرات 1 ـ 2 ـ 3 ماده 93. ب) در صورت تراضی تمام شرکاء: ج) در صورتی که یکی از شرکاء به دلایلی انحلال شرکت را از محکمه تقاضا نماید و محکمه آن دلایل را موجه دانسته و حکم به انحلال بدهد. د) در صورت فسخ یکی از شرکاء مطابق ماده 137. ه) در صورت ورشکستگی یکی از شرکاء مطابق ماده 138. و) در صورت فوت یا محجوریت یکی از شرکاء مطابق مواد 139 و 140. تبصره ـ در مورد بند (ج) هرگاه دلایل انحلال منحصرا مربوط به شریک یا شرکاء معینی باشد محکمه می تواند به تقاضای سایر شرکاء به جای انحلال حکم اخراج آن شریک یا شرکای معین را بدهد.

مشاهده ماده 136 قانون تجارت

ماده 105 - هرگاه یکی از اصحاب دعوا فوت نماید یا محجور شود یا سمت یکی از آنان که به موجب آن سمت داخل دادرسی شده زایل گردد دادگاه رسیدگی را به طور موقت متوقف و مراتب را به طرف دیگر اعلام می دارد. پس از تعیین جانشین و درخواست ذی نفع جریان دادرسی ادامه می یابد مگر این که فوت یا حجر یا زوال سمت یکی از اصحاب دعوا تاثیری در دادرسی نسبت به دیگران نداشته باشد که در این صورت دادرسی نسبت به دیگران ادامه خواهد یافت.

مشاهده ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM