نظریه مشورتی شماره

نظریه مشورتی شماره

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره


شماره نظریه:

شماره پرونده:
1277-1/127-96

تاریخ نظریه:
1396/09/26

استعلام
با توجه به اینکه در ماده 303 از قانون آیین دادرسی مدنی یکی از ملاکهای حضوری بودن حکم دادگاه حضور خوانده در جلسات دادگاه و یا تقدیم لایحه عنوان شده است. سوال: اولا: منظور ازجلسات دادگاه جلسات اجرای قرار کارشناسی معاینه محلی و امثال آن را نیز بر می گیرد؟ ثانیا: آیا دفاع کتبی شامل لوایحی نیز خواهد بود که خوانده در مقام اعتراض به نظریه کارشناس و یا درخواست کپی از اوراق پرونده و غیره را به عمل می آورد یا آنکه منظور صرفا لایحه دفاعیه با ورود در ماهیت دعوی می باشد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا: نظر به اطلاق واژه جلسات در ماده 303 قانون آیین دادرسی در امور مدنی حضور خوانده در هر کدام از جلسات دادگاه اعم از این که برای اجرای قرار کارشناسی قرار معاینه محل و یا برای رسیدگی به هر امر دیگری باشد موجب می شود رای دادگاه حضوری به شمار آید. ثانیا: اعتراض به نظر کارشناسی یکی از مصادیق دفاع است؛ بنابراین در صورت اعتراض خوانده به نظریه کارشناسی و صرف نظر از تصمیم دادگاه نسبت به اعتراض رای صادر شده حضوری خواهد بود. لکن مجرد درخواست هایی مانند اخذ تصویر از اوراق پرونده و امثال آن که حاوی هیچ گونه پاسخی به دعوا نیست دفاع تلقی نمی شود. با این حال اگر درخواست تصویر از اوراق پرونده با اجابت دادگاه مواجه شده و خوانده با اخذ تصویر اوراق از جلسه دادگاه برای رسیدگی به پرونده مطلع شود از باب ابلاغ واقعی رای دادگاه حضوری خواهد بود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 303 - حکم دادگاه حضوری است مگر این که خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور کتبی نیز دفاع ننموده باشد و یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشد.

مشاهده ماده 303 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM