نظریه مشورتی شماره 2019/96/7

نظریه مشورتی شماره 2019/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2019/96/7


شماره نظریه:
2019/96/7

شماره پرونده:
1901-55-95

تاریخ نظریه:
1396/08/30

استعلام
با عنایت به منطوق ماده 41 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح که با تصریح به قید عمدا در متن ماده مقرر داشته هر نظامی که در حین خدمت یا ماموریت بر خلاف مقررات و ضوابط عمدا مبادرت به تیراندازی نماید. . که یقینا استحضار دارید تعمد در تیراندازی مامورین مفروض در نظر مقنن بوده است و چنانچه مقررات به کارگیری را عامدانه نقض کند طبعا از مصادیق قتل یا جرح عمدی بوده و در شق نهایی ماده تصریح نموده که حسب مورد مستندا به مواد612 و یا 614 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات محکوم خواهد شد و در صورتی که نقض مقررات به لحاظ تقصیر بوده باشد که از مصادیق ماده616 بوده وصرفا تیراندازی عامدانه با نقض مقررات به کارگیری سلاح از روی تقصیر می-باشد حال با این وصف اخیر آیا ماده41 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح از جرائم غیرعمد محسوب می¬شود یا خیر؟ بدیهی است در صورت غیرعمد بودن تکلیف در اعمال مجازات جایگزین حبس پیش می¬آید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
بزه تیراندازی برخلاف مقررات موضوع ماده 41 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح از جرایم عمدی است؛ اما در مواردی که منجر به قتل یا جرح شود قتل یا جرح حسب مورد ممکن است مشمول جنایت عمدی یا غیرعمدی باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 41 ـ هر نظامی که در حین خدمت یا ماموریت برخلاف مقررات و ضوابط عمدا مبادرت به تیراندازی نماید علاوه بر جبران خسارات وارده به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم می شود و در صورتی که منجر به قتل یا جرح شود علاوه بر مجازات مذکور حسب مورد به قصاص یا دیه محکوم می گردد و چنانچه از مصادیق مواد (612) و (614) قانون مجازات اسلامی مصوب 2/3/1375 باشد به مجازات مندرج در مواد مذکور محکوم خواهد شد. تبصره 1 ـ چنانچه تیراندازی مطابق مقررات صورت گرفته باشد مرتکب از مجازات و پرداخت دیه و خسارت معاف خواهد بود و اگر مقتول یا مجروح مقصر نبوده و بی گناه باشد دیه از بیت المال پرداخت خواهد شد. تبصره 2 ـ مقررات مربوط به تیراندازی و نحوه پرداخت دیه و خسارات به موجب «قانون به کارگیری سلاح توسط مامورین نیروهای مسلح در موارد ضروری مصوب 18/10/1373» و آیین نامه های مربوط خواهد بود.

مشاهده ماده 41 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM