نظریه مشورتی شماره 7/96/2065

نظریه مشورتی شماره 7/96/2065

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2065


شماره نظریه:
7/96/2065

شماره پرونده:
857-58-96

تاریخ نظریه:
1396/09/05

استعلام
حسب بند«چ» ماده 87 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی جانبازانی که قبل از تصویب این قانون به صورت پیش از موعد یا عادی و بدون سنوات ارفاقی بازنشسته شده اند با رعایت شرط سنی کمتر از شصت و پنج سال می توانند به خدمت اعاده و با تکمیل خدمت سی و پنج ساله خود و با رعایت شرایط عمومی به بازنشستگی نائل آیند از سوی دیگر در بند «ر» تبصره 2 همین ماده مقرر شده است که ایثارگرانی که به موجب قوانین و مقررات مربوط از امتیاز یک مقطع تحصیلی بالاتر بهره مند می باشند با داشتن مدرک کارشناسی مشمول بند «الف» ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری بوده و می توانند تا سی و پنج سال خدمت کنند. با توجه به اینکه حسب قانون جامع ایثارگران عبارت ایثارگر اعم از جانباز آزاده و. . است لذا بند «ر» نیز شامل جانبازان می باشد و در خصوص اجرای توامان مواد فوق الذکر ابهاماتی به شرح ذیل وجود دارد: 1-با توجه به اینکه در ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری امکان خدمت بالاتر از 35 سال مستلزم دو شرط مشاغل تخصصی و تحصیلات کارشناسی ارشد و بالاتر می باشد و بند «ر» قانون برنامه ششم صرفا در خصوص شرط تحصیلات کارشناسی ارشد اقدام به اعطا امتیاز به ایثارگران نموده است و مدرک کارشناسی را در صورت بهره مندی از امتیاز یک مقطع بالاتر مشمول ماده 103 قانون مدیریت دانسته است لذا این ابهام وجود دارد که آیا شرط مشاغل تخصصی کماکان به قوت خود باقی است و یا بند «ر» قانون برنامه ششم ناقض شرط مشاغل تخصصی مذکور در ماده 103 ق.م.خ.ک می¬باشد؟ به عبارت دیگر آیا ایثارگران جانبازان شاغل دارای مدرک کارشناسی برای ادامه خدمت تا 35 سال باید در یکی از مشاغل تخصصی شاغل باشند یا بدون قید شرط می توانند تا 35 سال خدمت نمایند؟ 2-با فرض مثبت بودن پاسخ سوال بند یک و لزوم دارا بودن شغل تخصصی برای ایثارگران دارای مدرک کارشناسی که مایل به ادامه خدمت تا 35 سال هستند این سوال مطرح می گردد که آیا شرط مذکور شامل بند پ نیز می باشد یا خیر؟ با توجه به منطوق بند «چ» اگر فرض شود که جانبازان بازنشسته با هر مدرک تحصیلی (حتی زیر دیپلم) و بدون شغل تخصصی مجاز به بازگشت به شغل سابق خود هستند مفاد این بند با بند «ر» در تعارض قرار می گیرد زیرا با اجرای بند «چ» کلیه جانبازان اعم از سکیل یا دیپلم یا بالاتر می توانند به خدمت اعاده شوند و تا 35 سال مشغول کار شوند لکن با اجرای بند «ر» صرفا جانبازان دارای مدرک کارشناسی و پست تخصصی می توانند تا 35 سال خدمت نمایند با عنایت به مراتب فوق خواهشمند است در خصوص چگونگی تفسیر مواد قانونی فوق الذکر کمیسیون حقوقی بانک ها را ارشاد فرمائید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- با توجه به تصریح بند «ر» تبصره 2 ماده 87 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران ایثارگران که به موجب قوانین و مقررات مربوط از امتیاز یک مقطع تحصیلی بالاتر بهره مند می شوند با داشتن مدرک کارشناسی مشمول بند الف ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری بوده و می توانند 35 سال خدمت کنند؛ بنابراین شرط تخصصی بودن مشاغل مذکور در بند الف ماده 103 قانون اخیر الذکر در خصوص ایثارگران لازم نیست. 2- با توجه به پاسخ سوال فوق پاسخ به این قسمت از سوال منتفی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 103 - هر گاه شرکاء ملکی دارای حقوق و منافعی باشند و آن ملک مابین شرکاء تقسیم شود هر کدام از آن ها به قدر حصه مالک آن حقوق و منافع خواهد بود مثل این که اگر ملکی دارای حق عبور در ملک غیر بوده و آن ملک که دارای حق است بین چند نفر تقسیم شود هر یک از آن ها حق عبور از همان محلی که سابقا حق داشته است خواهد داشت.

مشاهده ماده 103 قانون مدنی

ماده 103- دستگاه اجرایی با داشتن یکی از شرایط زیر می تواند کارمند خود را بازنشسته نماید: الف) حداقل سی سال سابقه خدمت برای مشاغل غیرتخصصی و سی و پنج سال برای مشاغل تخصصی با تحصیلات دانشگاهی کارشناسی ارشد و بالاتر با درخواست کارمند برای سنوات بالاتر از 30 سال. ب) حداقل شصت سال سن و حداقل بیست و پنج سال سابقه خدمت با بیست و پنج روز حقوق. تبصره 1- سابقه مذکور در بند (الف) و همچنین شرط سنی مزبور در بند «ب» برای متصدیان مشاغل سخت و زیان آور و جانبازان و معلولان تا پنج سال کمتر می باشد و شرط سنی برای زنان منظور نمی گردد. تبصره 2- دستگاه های اجرایی مکلفند کارمندانی که دارای سی سال سابقه خدمت برای مشاغل غیرتخصصی و شصت سال سن و همچنین کارمندانی که دارای سی و پنج سال سابقه خدمت برای مشاغل تخصصی و شصت و پنج سال سن می باشند را راسا و بدون تقاضای کارمندان بازنشسته نمایند. تبصره 3- دستگاه های اجرایی موظفند کارمندانی را که دارای شصت و پنج سال سن و حداقل بیست و پنج سال سابقه خدمت می باشند را بازنشسته کنند. سقف سنی برای متصدیان مشاغل تخصصی هفتاد سال است. کارمندان تخصصی فوق الذکر که سابقه خدمت آنها کمتر از بیست و پنج سال است در صورتی که بیش از بیست سال سابقه خدمت داشته باشند می توانند تا رسیدن به بیست و پنج سال سابقه ادامه خدمت دهند و در غیر این صورت بازخرید می شوند.

مشاهده ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM