نظریه مشورتی شماره 1646/96/7

نظریه مشورتی شماره 1646/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1646/96/7


شماره نظریه:
1646/96/7

شماره پرونده:
1751-139-95

تاریخ نظریه:
1396/07/19

استعلام
دو نفر به لحاظ حدوث اختلاف هر یک داور انتخاب و بر داوران رجوع می کنند جمعا دو داور) داوران پس از رسیدگی در نهایت در یک سند رای متعارض صادر می کنند بدین نحو که داور الف شخص ب را 1000000 ریال بدهکار می¬کند و بالعکس داور ب شخص الف را 1000000 ریال بدهکار می کند. 1- آیا انتخاب دو داور که در دعاوی خانوادگی نیز وفق آیه قرآنی رواج دارد به شیوه مذکور از سوی طرفین اختلاف قانونی است یا باید داوران به نحو فرد باشند؟ 2- آیا صدور رای از سوی دو داور به نحو متعارض و متهافت در یک سند رای داوری محسوب است یا اساسا با توجه به مشخصه یک رای و مفهوم آن رای محسوب نمی شود زیرا هیات داوری مانند تعدد قاضی در دادگاه الزاما باید یک رای صادر نمایند. 3- تصمیم دادگاه صدور حکم به بطلان رای داوری است یا صدور حکم به اعلام انبطال خود به خود باطل بودن رای داوری یا تصمیم دیگری باید اتخاذ نماید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و2- اولا از مواد 459 و 464 قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی وانقلاب در امور مدنی 79 استفاده می شود در کلیه مواردی که هریک از طرفین داور اختصاصی تعیین می کند تعیین داور سوم الزامی است و گرنه انجام داوری مقدور نمی باشد. ثانیا: داوری موضوع مواد 27 و 28 قانون حمایت خانواده 1391 به طور کلی خارج از شمول مقررات داوری موضوع مواد 454 و بعد قانون آئین دادرسی در امور مدنی و ماهیتا باهم متفاوتند. 3- صرف نظر از ابهامی که در سوال وجود دارد قانونگذار در برخی از مواد قانون آئین دادرسی در امور مدنی مانند مواد 490 و 491 این قانون از اصطلاح «. ..حکم بر بطلان....» رای داور و در ماده 492 این قانون از اصطلاح «. .. ابطال رای داور. ..» استفاده کرده است و در هر حال رای دادگاه در این خصوص جنبه اعلامی دارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 27ـ در کلیه موارد درخواست طلاق به جز طلاق توافقی دادگاه باید به منظور ایجاد صلح و سازش موضوع را به داوری ارجاع کند. دادگاه در این موارد باید با توجه به نظر داوران رای صادر و چنانچه آن را نپذیرد نظریه داوران را با ذکر دلیل رد کند.

مشاهده ماده 27 قانون حمایت از خانواده

ماده 28ـ پس از صدور قرار ارجاع امر به داوری هریک از زوجین مکلفند ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ یک نفر از اقارب متاهل خود را که حداقل سی سال داشته و آشنا به مسائل شرعی و خانوادگی و اجتماعی باشد به عنوان داور به دادگاه معرفی کنند. تبصره1ـ محارم زوجه که همسرشان فوت کرده یا از هم جدا شده باشند درصورت وجود سایر شرایط مذکور در این ماده به عنوان داور پذیرفته می شوند. تبصره2ـ درصورت نبود فرد واجد شرایط در بین اقارب یا عدم دسترسی به ایشان یا استنکاف آنان از پذیرش داوری هریک از زوجین می توانند داور خود را از بین افراد واجد صلاحیت دیگر تعیین و معرفی کنند. درصورت امتناع زوجین از معرفی داور یا عدم توانایی آنان دادگاه خود یا به درخواست هریک از طرفین به تعیین داور مبادرت می کند.

مشاهده ماده 28 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM