نظریه مشورتی شماره 1277/96/7

نظریه مشورتی شماره 1277/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1277/96/7


شماره نظریه:
1277/96/7

شماره پرونده:
1321-1/3-95

تاریخ نظریه:
1396/06/28

استعلام
1-در صورتی که خواهان اعسار از پرداخت هزینه دادرسی اخذ کرد و در مرحله اجرا مالی از محکوم¬علیه به دست آمد که کفایت تمام محکوم¬به را نکرد آیا می¬توان قبل از پرداخت محکوم¬به بدوا هزینه های دادرسی را اخذ کرد به نوعی خواهان اصلی پرداخت می¬نماید و به همان میزان از محکوم-علیه اخذ می¬گردد و در فرض فوق در صورت عدم دسترسی به اموال محکوم¬علیه و اینکه به نظر می-رسد میان محکوم¬به ومحکوم¬علیه نوعی توافق خارجی صورت می¬گردد تا در هزینه های دادرسی صرفه جویی گردد دادگاه دستور توقیف حساب¬های بانکی محکوم¬له را بدهد؟ و اساسا شیوه پرداخت هزینه دادرسی دعوی اعسار در مرحله اجرا به چه نحو است و آیا به صرف محکوم¬له واقع شدن بدون اخذ هیچ مالی می¬توان به محکوم¬له اخطار کرد تا هزینه دادرسی دعوی اصلی را پرداخت در غیر این صورت عملیات اجرایی ادامه پیدا نخواهد کرد و یا نیاز به اخذ مالی می¬باشد و آیا می¬توان به صورت اقساط یعنی در هر جزء محکوم¬به وصولی به همان میزان هزینه دادرسی را اخذ کرد یا خیر./

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-پس از صدور حکم و اخذ محکوم¬به از طریق اجرای احکام مدنی در صورتی که میزان محکوم¬به به تشخیص قاضی مربوط موجب خروج محکوم¬له از اعسار باشد و محکوم¬به از مستثنیات دین نباشد برابر ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی و تبصره ماده 559 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 (اصلاحی 24/3/1394) هزینه دادرسی از محل محکوم¬به وصول می¬شود. 2-برابر ماده 514 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی هرگاه معسر به تادیه تمام یا قسمتی از هزینه دادرسی متمکن گردد ملزم به تادیه آن خواهد بود. بنابراین اگر برای دادگاه احراز شود که محکوم¬له به هر طریقی از جمله وصول محکوم¬به خارج از اجرای احکام متمکن شده است دستور وصول هزینه دادرسی را از محل اموال وی صادر می¬کند. 3-با توجه به پاسخ بند 1 تشخیص خروج محکوم¬له از اعسار بر عهده قاضی مربوط است. بنابراین در مواردی که محکوم¬به به صورت اقساطی پرداخت می¬شود اگر دادگاه تشخیص دهد با وصول قسط اول محکوم¬له از اعسار خارج شده است می¬تواند دستور اخذ هزینه دادرسی از محل همان قسط را صادر کند./

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 514 - هرگاه معسر به تادیه تمام یا قسمتی از هزینه دادرسی متمکن گردد ملزم به تادیه آن خواهد بود همچنین اگر با درآمدهای خود بتواند تمام یا قسمتی از هزینه دادرسی را بپردازد دادگاه با در نظر گرفتن مبلغ هزینه دادرسی و میزان درآمد وی و هزینه های ضروری زندگی مقدار و مدت پرداخت هزینه دادرسی را تعیین خواهد کرد.

مشاهده ماده 514 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 559 ـ شاکی باید هزینه شکایت کیفری را برابر قانون در هنگام طرح شکایت تادیه کند. مدعی خصوصی هم که به تبع امر کیفری مطالبه ضرر و زیان می کند باید هزینه دادرسی را مطابق مقررات مربوط به امور مدنی بپردازد. چنانچه شاکی توانایی پرداخت هزینه شکایت را نداشته باشد به تشخیص دادستان یا دادگاهی که به موضوع رسیدگی می کند از پرداخت هزینه شکایت معاف می شود و هرگاه مدعی خصوصی توانایی پرداخت هزینه دادرسی را نداشته باشد دادگاه می تواند او را از پرداخت هزینه دادرسی برای همان موضوعی که مورد ادعا است به طور موقت معاف نماید. رسیدگی به امر کیفری را نمی توان به علت عدم تادیه هزینه دادرسی از سوی مدعی خصوصی به تاخیر انداخت. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ پس از صدور حکم و هنگام اجرای آن قاضی اجرای احکام کیفری مکلف است هزینه دادرسی را از محل محکوم به استیفاء کند. مگر آنکه محکوم به از مستثنیات دین بوده و یا به میزانی نباشد که موجب خروج محکوم له از اعسار گردد.

مشاهده ماده 559 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM