نظریه مشورتی شماره 7/1400/322

نظریه مشورتی شماره 7/1400/322

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/322


شماره نظریه:
7/1400/322

شماره پرونده:
1400-168-322 ک

تاریخ نظریه:
1400/03/31

استعلام
در خصوص پرونده هایی که در دادسرا با قرار منع یا موقوفی تعقیب مختومه می شوند ولی در اجرای ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و جهت تعیین تکلیف دیه به دادگاه کیفری ارسال می شوند ظاهر ماده 274 قانون مذکور می رساند که دادگاه در صورت اعتراض شاکی می تواند به بررسی قرار منع یا موقوفی تعقیب بپردازد. در صورتی که قرار منع یا موقوفی تعقیب مورد اعتراض شاکی قرار نگیرد آیا دادگاه می تواند بدون اعتراض به بررسی قرارهای مذکور بپردازد و اعلام نقص و تقاضای تکمیل تحقیقات کند؟ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در موارد مختلفی صلاحیت تکمیلی برای دادگاه کیفری ایجاد نموده تا بتوانند به امر دارای ماهیت حقوقی رسیدگی کنند. یکی از این موارد ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری است. در مواردی که پرونده در اجرای ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری به دادگاه ارسال می شود و دادگاه کیفری در مقام دادگاه حقوقی به موضوع رسیدگی می کند آیا تبعیت دادسرا از دادگاه موضوعیت دارد؟ و به عبارت دیگر آیا تقاضای تکمیل تحقیقات دادسرا از سوی دادگاه وجاهت قانونی دارد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در مواردی که پس از اتخاذ تصمیم قانونی راجع به جنبه عمومی جرم پرونده در اجرای ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و تبصره یک آن به دستور دادستان جهت صدور حکم مقتضی در خصوص دیه به دادگاه ارسال می شود اگر دادگاه تحقیقات دادسرا را ناقص بداند با صدور قرار رفع نقص پرونده را به دادسرا اعاده می کند و دادسرا نیز مکلف به تبعیت از نظر دادگاه است و از آن جا که به دلالت ماده 22 قانون یادشده دادسرا در معیت دادگاه است تصمیمات دادگاه برای دادسرایی که در معیت آن قرار دارد لازم الاتباع است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 85 ـ در مواردی که دیه باید از بیت ‏المال پرداخت شود پس از اتخاذ تصمیم قانونی راجع به سایر جهات پرونده به دستور دادستان برای صدور حکم مقتضی به دادگاه ارسال می شود. تبصره 1 ـ حکم این ماده در مواردی که پرونده با قرار موقوفی تعقیب یا با هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه می شود اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود نیز جاری است. (الحاقی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در مواردی که مسئولیت پرداخت دیه متوجه عاقله است در صورت وجود دلیل کافی و با رعایت مقررات مربوط به احضار به وی اخطار می شود برای دفاع از خود حضور یابد پس از حضور موضوع برای وی تبیین و اظهارات او اخذ می شود. هیچ یک از الزامات و محدودیتهای مربوط به متهم در مورد عاقله قابل اعمال نیست. عدم حضور عاقله مانع از رسیدگی نیست. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM