نظریه مشورتی شماره 1108/96/7

نظریه مشورتی شماره 1108/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1108/96/7


شماره نظریه:
1108/96/7

شماره پرونده:
846-1/168-96

تاریخ نظریه:
1396/05/16

استعلام
درخصوص ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری چنانچه متهم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط نماید آیا دادگاه مکلف به تخفیف مجازات تعیینی به میزان یک چهارم می باشد یا اینکه می تواند تخفیفی اعمال ننموده یا به میزانی کمتر از یک چهارم تخفیف دهد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا: از یک طرف عبارت «.... به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند.» مذکور در ماده 442 یاد شده ظهور در تکلیف قاضی در کسر مجازات تعیین شده تا یک چهارم دارد. ثانیا: سقوط حق یک مرحله از دادرسی از متهم ملازمه با تکلیف قاضی در اعمال تخفیف موضوع این ماده دارد به عبارت دیگر برخورداری از تخفیف در مجازات درصورت تحقق شرایط مذکور در ماده 442 قانون یاد شده برای محکوم علیه حقی قانونی است و موجب قانونی جهت محرومیت وی از تخفیف وجود ندارد. ثالثا: تفسیر قوانین جزایی به نفع متهم در موضع شک که تضمین کننده حقوق وی در آیین دادرسی کیفری است حکایت از آن دارد که در فرض سوال اعمال تخفیف موضوع ماده برای دادگاه اجباری است نه اختیاری.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM