نظریه مشورتی شماره 955/96/7

نظریه مشورتی شماره 955/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 955/96/7


شماره نظریه:
955/96/7

شماره پرونده:
69-39-982

تاریخ نظریه:
1396/04/28

استعلام
1-ظاهر تبصره 1 ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت¬های مالی بیانگر این است که برای اخذ تامین از محکوم¬علیه نیازمند حبس بودن وی یا صدور دستور جلب می باشد با این استدلال در صورتی که خارج از مهلت دادخواست اعسار مطرح گردد و محکوم¬علیه حبس نبوده و برگ جلب نیز صادر نشده باشد یا حتی خواهان درخواست اعمال ماده3 فوق الذکر را ننماید آیا نیاز به اخذ تامین مناسب می باشد یا خیر؟ 2-در اجرای احکام مدنی دادرس اجرای احکام بعد از عدم توفیق در شناسایی اموال دستور جلب محکوم علیه را صادر می کند و بعد از جلب وی در صورتی که توانایی پرداخت محکوم به را نداشته باشد پرونده به نزد قاضی دادگاه بدوی جهت تجویز حبس وی در اجرای ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی ارسال می شود. س:آیا منظور از حبس ماده 3 فوق الذکر جلب نیز می باشد یا صرفا معرفی به زندان را شامل می گردد و به نوعی دیگر آیا دادرس اجرای احکام بدون اجازه و تجویز دادگاه بدوی می تواند دستور جلب صادر نماید یا قبل از جلب باید جهت تجویز نزد قاضی دادگاه بدوی برود؟ در فرض سوال فوق آیا دادگاه بدوی در صورت درخواست محکوم له مبنی بر اعمال ماده 3 می تواند اعمال این ماده را همزمان با صدور اجرائیه مشروط به رعایت قیود قانونی تفویض نماید یا اینکه الزاما بعد از بازداشت و عدم شناسایی و توقیف اموال باید حبس را تجویز کرد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-اولا چنانچه محکوم¬له درخواست بازداشت محکوم¬علیه را در اجرای ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت¬های مالی کند پس از انقضای مهلت سی روزه امکان جلب وی وجود دارد. با این حال چنانچه محکوم¬علیه پس از این مهلت دادخواست اعسار تقدیم کند دادگاه در اجرای تبصره 1 ماده یادشده با صدور قرار تامین وثیقه یا کفالت و تفهیم به وی آزادی وی را منوط به معرفی کفیل یا ایداع وثیقه می¬نماید صرفنظر از اینکه محکوم¬علیه خود بدون صدور دستور جلب در دادگاه حاضر شده یا از طریق جلب بنابراین صدور قرار تامین وثیقه یا کفالت در اجرای تبصره 1 ماده یادشده ملازمه ای با جلب محکوم¬علیه ندارد و مهم حضور محکوم¬علیه می¬باشد. ثانیا در حالی که محکوم-علیه تقاضای اعمال ماده 3 قانون یادشده را ننموده باشد خودداری از حبس محکوم¬علیه منوط به ایداع وثیقه معتبر یا معرفی کفیل نیست و دادگاه اساسا بدون تقاضای محکوم¬له نمی¬تواند ماده یادشده و تبصره 1 آن را در خصوص وی اعمال نماید. 2-مطابق ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت¬های مالی 1394 و تبصره 1 آن در صورت عدم امکان استیفای محکوم¬به از طرق پیش¬بینی شده در این قانون محکوم¬علیه به تقاضای محکوم¬له و به دستور دادگاه صادر¬کننده اجرائیه بازداشت می¬گردد. چنانچه قاضی مجری حکم غیر از قضات دادگاه یاد شده باشد مجاز به صدور دستور جلب یا حبس محکوم¬علیه نمی¬باشد. بنابراین در فرض سوال صدور دستور جلب و حبس محکوم¬علیه تنها از وظایف و اختیارات قاضی دادگاه مزبور است و نمی-تواند آن را تفویض کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM