نظریه مشورتی شماره 825/96/7

نظریه مشورتی شماره 825/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 825/96/7


شماره نظریه:
825/96/7

شماره پرونده:
69-861/1-834

تاریخ نظریه:
1396/04/12

استعلام
نظر به اینکه در برخی از حوزه های قضائی شهرستانها روسای دادگستری علاوه بر ابلاغ اصلی خود که همان رئیس شعبه اول دادگاه های عمومی حقوقی آن شهرستان می باشد دارای ابلاغ قضائی مضاعف به عنوان دادرس علی البدل دادگاه انقلاب اسلامی آن شهرستان نیز می باشند چنانچه در آن دادگستری دادرس دارای ابلاغ قضائی محاکم کیفری دو و محاکم حقوقی نیز وجود داشته باشد در صورت وقوع یکی از جرائم مستوجب مجازاتهای مقرر در ماده 302 قانون آین دادرسی کیفری 92 که در صلاحیت دادگاه انقلاب می باشد چنانچه آن حوزه قضائی فاقد بازپرس باشد الف- آیا دادرسی که دارای ابلاغ دادگاه کیفری دو می باشد صالح به رسیدگی می باشد یا خیر؟ ب- و در این خصوص حق صدور قرار عدم صلاحیت به اعتبار و صلاحیت دادرس دادگاه انقلاب اسلامی آن شهرستان دارد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
الف و ب: مطابق تبصره ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرایم موضوع ماده 302 این قانون دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضایی وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد و منظور از دادرس دادگاه دراین تبصره مقام قضایی اعم از دادرس علی البدل و روسای شعب دادگاها و از جمله رئیس دادگستری است و لذا در فرض سوال دادرس دادگاه کیفری به جانشینی از بازپرس صرف نظر از اینکه جرم مورد رسیدگی در صلاحیت دادگاه کیفری یا انقلاب است تحقیقات مقدماتی را انجام خواهد داد و صدور قرار عدم صلاحیت منتفی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 92 ـ تحقیقات مقدماتی تمام جرایم بر عهده بازپرس است. در غیر جرایم مستوجب مجازات های مقرر در ماده (302) این قانون در صورت کمبود بازپرس دادستان نیز دارای تمام وظایف و اختیاراتی است که برای بازپرس تعیین شده است. در این حالت چنانچه دادستان انجام تحقیقات مقدماتی را به دادیار ارجاع دهد قرارهای نهائی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و دادستان نیز مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت در این باره اظهارنظر کند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرایم موضوع ماده (302) این قانون دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضایی وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد.

مشاهده ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM