نظریه مشورتی شماره 455/96/7

نظریه مشورتی شماره 455/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 455/96/7


شماره نظریه:
455/96/7

شماره پرونده:
69-861/1-87

تاریخ نظریه:
1396/02/27

استعلام
1-آیا تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به طرفین الزامی است یا در صورت حضور متهم و آمادگی وی برای دفاع از اتهام می توان بدون تعیین وقت رسیدگی جلسه رسیدگی را تشکیل داد؟ 2-در صورت احضار متهم در دادگاه و عدم حضور وی آیا می توان رای غیابی صادر کرد یا این که در صورت عدم حضور باید نسبت به جلب متهم اقدام شود؟ به عبارت دیگر در پرونده هایی که به صورت مستقیم در دادگاه کیفری مطرح می شود آیا همانند دادسرا متهم احضار و در صورت عدم حضور جلب می شود یا مانند پرونده هایی که با کیفر خواست در دادگاه مطرح می شود به احضار متهم اکتفا شده و نیاز به جلب وی نیست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- فلسفه تعیین وقت رسیدگی و مقررات ناظر به آن از جمله ماده 343 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 این است که طرفین پرونده فرصت لازم جهت تدارک دفاع و ارایه ادله را داشته باشند بنابراین؛ در فرض سوال به درخواست متهم در مواردی که شاکی وجود ندارد و به درخواست طرفین در پرونده هایی که شاکی وجود دارد رسیدگی دادگاه بلامانع است. 2- مستفاد از قسمت اخیر ماده 341 و تبصره ماده 80 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی این است که در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه کیفری مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه و مطابق مقررات مربوط به این مرحله از رسیدگی صورت می پذیرد و لذا در موارد مزبور علی الاصول مقررات مربوط به تحقیقات مقدماتی در دادگاه همانند مقررات مربوط به تحقیقات مقدماتی در دادسرا صورت می پذیرد و دادگاه دارای کلیه وظایف و اختیارات مقرر در این باره از جمله احضار و جلب متهم می باشد. بدیهی است که در مرحله دادرسی (و نه تحقیقات مقدماتی) دادگاه کیفری برای صدور حکم (درصورت عدم حضور متهم) تکلیفی به صدور برگ جلب ندارد و می تواند حسب اقتضاء رای غیابی صادر نماید./

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 343 ـ فاصله بین ابلاغ احضاریه تا جلسه رسیدگی نباید کمتر از یک هفته باشد. هرگاه متهم عذر موجهی داشته باشد جلسه رسیدگی به وقت مناسبی موکول می شود.

مشاهده ماده 343 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 80 ـ در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت چنانچه شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد در صورت فقدان سابقه محکومیت موثر کیفری مقام قضایی می تواند پس از تفهیم اتهام با ملاحظه وضع اجتماعی و سوابق متهم و اوضاع و احوالی که موجب وقوع جرم شده است و در صورت ضرورت با اخذ التزام کتبی از متهم برای رعایت مقررات قانونی فقط یک بار از تعقیب متهم خودداری نماید و قرار بایگانی پرونده را صادر کند. این قرار ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ مرجع تجدید نظر قرار موضوع این ماده و سایر قرارهای قابل اعتراض مربوط به تحقیقات مقدماتی جرایمی که بطور مستقیم در دادگاه رسیدگی می شوند دادگاه تجدید نظر است. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 80 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM