نظریه مشورتی شماره 334/96/7

نظریه مشورتی شماره 334/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 334/96/7


شماره نظریه:
334/96/7

شماره پرونده:
69-861/1-901

تاریخ نظریه:
1396/02/13

استعلام
احتراما با لحاظ مواد 300 و 342 و 359 و 361 و 369 قانون آیین دادرسی مدنی چنانچه دادگاه کیفری یک دادستان یا نماینده اش را به جلسه دادرسی فرا نخواند و یا دعوتنامه ارسال کند لکن پرونده حکایت از ابلاغ زمان دادرسی به دادستان یا دفترش و احراز استحضار وی یا نمایند اش از وقت دادرسی نداشته باشد دادگاه می تواند با استفاده از تجویز ذیل ماده 300 قانون مذکور اقدام به رسیدگی و اصدار رای نماید؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مستفاد از مقررات مواد 300 و 342 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 در غیر موارد مذکور در مواد 340 و 341 این قانون ابلاغ وقت رسیدگی به دادستان برای شرکت در جلسه رسیدگی دادگاه اعم از کیفری یک یا دو الزامی است و عبارت «عدم حضور این اشخاص موجب توقف رسیدگی نمی شود» مذکور در ماده ی 300 قانون فوق الذکر ناظر به فرض ابلاغ وقت رسیدگی به دادستان به عنوان یکی از اصحاب دعوای کیفری است لذا در فرض سوال رسیدگی و صدور رای بر خلاف موازین قانونی و فاقد وجاهت است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 300 - مدیر دفتر دادگاه موظف است فوری پس از امضای دادنامه رونوشت آن را به تعداد اصحاب دعوا تهیه و در صورتی که شخصا یا وکیل یا نماینده قانونی آنها حضور دارند به آنان ابلاغ نماید و الا به مامور ابلاغ تسلیم و توسط وی به اصحاب دعوا ابلاغ گردد.

مشاهده ماده 300 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 342 - هرگاه دادخواست دهنده عنوان قیمومت یا ولایت یا وصایت یا وکالت یا مدیریت شرکت و امثال آن را داشته باشد باید رونوشت یا تصویر سندی را که مثبت سمت او می باشد پیوست دادخواست نماید.

مشاهده ماده 342 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 359 - رای دادگاه تجدیدنظر نمی تواند مورد استفاده غیر طرفین تجدیدنظر خواهی قرار گیرد مگر در مواردی که رای صادره قابل تجزیه و تفکیک نباشد که در این صورت نسبت به اشخاص دیگر هم که مشمول رای بدوی بوده و تجدیدنظرخواهی نکرده اند تسری خواهد داشت.

مشاهده ماده 359 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 361 - تنظیم دادنامه و ابلاغ آن به ترتیب مقرر در مرحله بدوی می باشد.

مشاهده ماده 361 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 369 - احکام زیر اگرچه از مصادیق بندهای ( الف) در دو ماده قبل باشد حسب مورد قابل رسیدگی فرجامی نخواهد بود: 1 - احکام مستند به اقرار قاطع دعوا در دادگاه. 2 - احکام مستند به نظریه یک یا چند نفر کارشناس که طرفین به طور کتبی رای آنها را قاطع دعوا قرار داده باشند. 3 - احکام مستند به سوگند که قاطع دعوا باشد. 4 - احکامی که طرفین حق فرجام خواهی خود را نسبت به آن ساقط کرده باشند. 5 - احکامی که ضمن یا بعد از رسیدگی به دعاوی اصلی راجع به متفرعات آن صادر می شود درصورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل رسیدگی فرجامی نباشد. 6 - احکامی که به موجب قوانین خاص غیرقابل فرجام خواهی است.

مشاهده ماده 369 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 300 ـ در تمامی جلسات دادگاههای کیفری دو دادستان یا معاون او یا یکی از دادیاران به تعیین دادستان می توانند برای دفاع از کیفرخواست حضور یابند مگر اینکه دادگاه حضور این اشخاص را ضروری تشخیص دهد که در این مورد و در تمامی جلسات دادگاه کیفری یک حضور دادستان یا نماینده او الزامی است لکن عدم حضور این اشخاص موجب توقف رسیدگی نمی شود مگر آنکه دادگاه حضور آنان را الزامی بداند.

مشاهده ماده 300 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 342 ـ در غیر موارد مذکور در مواد (340) و (341) این قانون دادگاه با تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به شاکی یا مدعی خصوصی متهم وکیل یا وکلای آنان دادستان و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند آنان را برای شرکت در جلسه رسیدگی احضار می کند. تصویر کیفرخواست برای متهم فرستاده می شود. تبصره ـ در دعاوی مربوط به مطالبه خسارت موضوع ماده (260) این قانون و ماده (30) قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 17/7/1390 و مواردی که دیه از بیت المال مطالبه می شود دادگاه موظف است از دستگاه پرداخت کننده دیه یا خسارت به منظور دفاع از حقوق بیت المال برای جلسه رسیدگی دعوت نماید. دستگاه مذکور حق تجدیدنظرخواهی از رای را دارد. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 342 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM