نظریه مشورتی شماره 7/1400/90

نظریه مشورتی شماره 7/1400/90

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/90


شماره نظریه:
7/1400/90

شماره پرونده:
1400-168-90 ک

تاریخ نظریه:
1400/02/27

استعلام
با توجه به عبارت «در صورت اقتضا» در ماده 690 قانون آیین دادرسی کیفری و وجود دلیل کافی در توجه اتهام به شخص حقوقی آیا صدور قرار تامین برای شخص حقوقی اختیاری است یا الزامی؟ آیا قاضی می تواند بدون تبیین اتهام مبادرت به صدور قرار تامین خاص برای اشخاص حقوقی کند؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا با توجه به عبارت «در صورت اقتضاء» در ماده 690 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در صورت توجه اتهام به شخص حقوقی اختیار صدور یا عدم صدور قرار تامین به قاضی رسیدگی کننده محول شده است. بر این اساس اگر اوضاع و احوال و محتویات پرونده اقتضاء داشته باشد صدور یک یا هر دو تامین موضوع این ماده لازم (و در غیر این صورت لازم نیست.) است و تشخیص وجود مقتضای صدور قرار بر عهده مرجع رسیدگی کننده است. ثانیا مستنبط از ماده 689 و مواد 5 و 6 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 (مبنی بر تضمین و تدارک حقوق دفاعی متهم (اعم از شخص حقیقی و حقوقی) از جمله آگاهی از موضوع و ادله اتهام انتسابی) این است که «صدور قرارهای تامین خاص اختیاری مقرر در بندهای «الف» و «ب» ماده 690 قانون موصوف «علی الاصول» فرع بر «تفهیم اتهام» است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 690 ـ در صورت وجود دلیل کافی دایر بر توجه اتهام به شخص حقوقی و درصورت اقتضاء منحصرا صدور قرارهای تامینی زیر امکانپذیر است. این قرارها ظرف ده روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه صالح است. الف ـ قرار ممنوعیت انجام بعضی از فعالیت های شغلی که زمینه ارتکاب مجدد جرم را فراهم می کند. ب ـ قرار منع تغییر ارادی در وضعیت شخص حقوقی از قبیل انحلال ادغام و تبدیل که باعث دگرگونی یا از دست دادن شخصیت حقوقی آن شود. تخلف از این ممنوعیت موجب یک یا دو نوع از مجازات های تعزیری درجه هفت یا هشت برای مرتکب است.

مشاهده ماده 690 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 5 ـ متهم باید در اسرع وقت از موضوع و ادله اتهام انتسابی آگاه و از حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در این قانون بهره مند شود.

مشاهده ماده 5 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 6 ـ متهم بزه دیده شاهد و سایر افراد ذیربط باید از حقوق خود در فرآیند دادرسی آگاه شوند و سازوکارهای رعایت و تضمین این حقوق فراهم شود.

مشاهده ماده 6 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM