نظریه مشورتی شماره 2620/95/7

نظریه مشورتی شماره 2620/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2620/95/7


شماره نظریه:
2620/95/7

شماره پرونده:
1662-1/168-95

تاریخ نظریه:
1395/10/14

استعلام
الف- با عنایت به مفاد ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری که مقرر می دارد متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری به همراه خود داشته باشد. .. حال چنانچه همزبان با شروع مرحله تحقیقات مقدماتی و قبل از احضار متهم وکیل مشارالیه مراجعه و تقاضای اعلام وکالت نماید در این فرض : 1- بازپرس با چه تکلیفی مواجه است؟ آیا مکلف به قبول وکالت و لایحه دفاعیه وی می باشد و یا خیر؟ 2- در صورت تکلیف به قبول و ثبت وکالت نامه وکیل مشتکی عنه آیا در صورتی که وکیل مزبور تقاضای مطالبه پرونده و اخذ کپی از اوراق پرونده را نماید بازپرس در این خصوص چه تکلیفی دارد؟ 3- در صورتی که بازپرس دستور احضار متهم را صادر نماید در این راستا وکیل متهم مراجعه و بدون حاضر کردن متهم تقاضای اعلام وکالت و ثبت لایحه نماید بازپرس در این خصوص آیا با تکلیفی مواجه است و یا خیر؟ آیا مکلف به پذیرش وکالت نامه دفاعیه وی می باشد و یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با توجه به مواد مختلف قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی و ماده واحده قانون احترام به آزادی¬های مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب 15/2/83 تصریح ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی به اینکه متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی می¬تواند یک نفر وکیل دادگستری همراه داشته باشد ناظر به حق تعیین وکیل نبوده و دلالت بر این ندارد که قبل از حضور متهم اعلام وکالت وکیل و پذیرش لایحه دفاعیه وی ممنوع است بدیهی است در صورتی که بازپرس مطالعه پرونده را با ضرورت کشف حقیقت منافی بداند یا جرم از جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور باشد مطابق ماده 191 قانون مذکور اقدام می¬کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM