نظریه مشورتی شماره 2426/95/7

نظریه مشورتی شماره 2426/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2426/95/7


شماره نظریه:
2426/95/7

شماره پرونده:
59-721/1-195

تاریخ نظریه:
1395/09/29

استعلام
خواهان با استناد به یک فقره سند عادی ادعای اثبات مالکیت و خلع ید مطرح و خوانده در جلسات دادرسی نسبت به سند عادی خواهان هیچ¬گونه ادعای جعل مطرح نمی¬نماید پس از صدور حکم قطعی و اجرای آن 1-آیا خوانده می¬تواند دعوای اعلام جعلیت سند عادی را مطرح نماید؟ ( با توجه به اینکه وفق مواد 217 و 218 قانون آئین دادرسی مدنی مهلت ادعای جعل تا پایان جلسه اول دادرسی می باشد). 2-آیا دعوای اعلام جعلیت سند عادی مستقلا قابلیت استماع دارد یا خیر.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و 2- با توجه به ماده 219 قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی که مقرر داشته: «ادعای جعلیت نسبت به اسناد و مدارک ارائه شده باید برابر ماده 217 این قانون با ذکر دلیل اقامه شود...» و با عنایت به اینکه در ماده 217 قانون مذکور آمده است: «اظهار تردید یا انکار نسبت به دلایل و اسناد ارائه شده حتی الامکان باید تا اولین جلسه دادرسی به عمل آید....» در فرض سوال خوانده نمی¬تواند پس از صدور حکم قطعی نسبت به سندی که در دادگاه ارائه شده و نسبت به آن ادعای جعل نکرده است ادعای جعل مطرح نماید مگر اینکه دلیل جعلیت بعد از موعد مقرر یافت شود که در این صورت با استفاده از ملاک قسمت اخیر ماده 219 همان قانون دعوای مدعی جعلیت که دلیل جعلیت بعد از صدور رای یافت شده باشد قابل استماع به نظر می رسد. بند 6 ماده 426 قانون یاد شده موید این نظر است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 217 - اظهار تردید یا انکار نسبت به دلایل و اسناد ارائه شده حتی الامکان باید تا اولین جلسه دادرسی به عمل آید و چنانچه در جلسه دادرسی منکر شود و یا نسبت به صحت و سقم آن سکوت نماید حسب مورد آثار انکار و سکوت بر او مترتب خواهد شد. در مواردی که رای دادگاه بدون دفاع خوانده صادر می شود خوانده ضمن واخواهی از آن انکار یا تردید خود را به دادگاه اعلام می دارد. نسبت به مدارکی که در مرحله واخواهی مورد استناد واقع می شود نیز اظهار تردید یا انکار باید تا اولین جلسه دادرسی به عمل آید.

مشاهده ماده 217 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 218 – در مقابل تردید یا انکار هرگاه ارائه کننده سند سند خود را استرداد نماید دادگاه به اسناد و دلایل دیگر رجوع می کند. استرداد سند دلیل بر بطلان آن نخواهد بود چنانچه صاحب سند سند خود را استرداد نکرد و سند موثر در دعوا باشد دادگاه مکلف است به اعتبار آن سند رسیدگی نماید.

مشاهده ماده 218 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 219 - ادعای جعلیت نسبت به اسناد و مدارک ارائه شده باید برابر ماده (217) این قانون با ذکر دلیل اقامه شود مگر اینکه دلیل ادعای جعلیت بعد از موعد مقرر و قبل از صدور رای یافت شده باشد درغیر این صورت دادگاه به آن ترتیب اثر نمی دهد.

مشاهده ماده 219 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM