نظریه مشورتی شماره 7/1400/989

نظریه مشورتی شماره 7/1400/989

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/989


شماره نظریه:
7/1400/989

شماره پرونده:
1400-127-989 ح

تاریخ نظریه:
1400/11/27

استعلام
1- فرد «الف» مدعی است که در سالیان گذشته از آب چشمه ای مشخص یا قنات استفاده می کرده و در چند ماه اخیر شخص «ب» به تنهایی از آب چشمه استفاده می کند و مانع استفاده خواهان از آب چشمه یا قنات شده است. حال در بحث دعاوی ثلاث و با در نظر گرفتن تعریف حق و حق ارتفاق عنوان صحیح دعوای قابل طرح از جانب خواهان رفع ممانعت از حق است یا رفع تصرف عدوانی؟ توضیح آن که موضوع دعوی و سوال فعلی خود حق استفاده از آب چشمه یا قنات است و نه مسیر جریان آب تا زمین خواهان. 2- شخصی با طرح دعوای تصرف عدوانی مدعی است که مورث او سالیان سال از زمین زراعی استفاده کرده و در 6 ماه پیش که مورث فوت کرده است شخص«ب» زمین را تصرف عدوانی کرده است؛ لازم به ذکر است که خواهان راسا هیچ گونه سابقه تصرفی در زمین موضوع پرونده نداشته است؛ با توجه به این که دعاوی ثلاث برای موارد ضروری و فوری در قانون پیش بینی شده است آیا در بحث احراز سبق تصرف تصرفات سابق مورث خواهان برای شخص خواهان نیز سبق تصرف محسوب می شود (قائم مقامی خواهان از مورث) یا آن که سبق تصرف مد نظر قانون گذار تصرفی است که راسا توسط خود خواهان صورت گرفته باشد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
برابر بند «الف» ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 آراء صادر شده از سوی دادگاه های کیفری دو در خصوص جرایم تعزیری درجه هشت قطعی است و از آن جا که در فرض سوال دادگاه تجدید نظر مجوز ورود به پرونده را ندارد نمی تواند با تمسک به عدم صلاحیت دادگاه نخستین نسبت به نقض رای اقدام کند و صرفا می تواند مراتب را جهت اعمال ماده 477 قانون یادشده متذکر شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 427 ـ آراء دادگاههای کیفری جز در موارد زیر که قطعی محسوب می شود حسب مورد در دادگاه تجدید نظر استان همان حوزه قضایی قابل تجدید نظر و یا در دیوان عالی کشور قابل فرجام است: الف ـ جرایم تعزیری درجه هشت باشد. ب ـ جرایم مستلزم پرداخت دیه یا ارش درصورتی که میزان یا جمع آنها کمتر از یک دهم دیه کامل باشد. تبصره 1 ـ در مورد مجازات های جایگزین حبس معیار قابلیت تجدید نظر همان مجازات قانونی اولیه است. تبصره 2 ـ آراء قابل تجدید نظر اعم از محکومیت برائت یا قرارهای منع و موقوفی تعقیب اناطه و تعویق صدور حکم است. قرار رد درخواست واخواهی یا تجدید نظرخواهی درصورتی مشمول این حکم است که رای راجع به اصل دعوی قابل تجدید نظر خواهی باشد.

مشاهده ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM