نظریه مشورتی شماره 1912/95/7

نظریه مشورتی شماره 1912/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1912/95/7


شماره نظریه:
1912/95/7

شماره پرونده:
1357-57-95

تاریخ نظریه:
1395/08/11

استعلام
با توجه به اشتمال مرور زمان در خصوص کلیه محکومیتهای تعزیری و عنایتا به اینکه محکومیتهای تخلفات انتظامی قضات نیز حسب قانون نظارت بر رفتار قضات قابلیت شمول مرور زمان را دارد آیا محکومیتهای هیات های رسیدگی به تخلفات اداری نیز مشمول مرور زمان می گردد یا خیر؟ در صورت منفی بودن چنین محکومیتهایی چه رجحانی نسبت به سایر محکومیتها دارد؟ در صورت مثبت بودن شرایط اشتمال از حیث مدت زمان و نوع محکومیت اعلام شود

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- اولامرور زمان های مذکور در مواد 105 و 107 قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392(مرور زمان تعقیب صدور حکم و اجرای حکم) ناظر به مواردی است که طبق قانون اولا جرمی وقوع یافته باشد؛ ثانیا جرم ارتکابی از نوع تعزیری باشد و لذا در مواردی که فعل یا ترک فعل مورد رسیدگی عنوان تخلف داشته باشد از شمول عنوان «جرم» خارج بوده و مشمول احکام مربوط به مرور زمان ناظر به جرائم تعزیری نمی گردد؛ مگر آن که قانون گذار آثار و احکام جرائم تعزیری را به صراحت به تخلفات تسری داده باشد. ثانیا در قانون رسیدگی به تخلفات اداری مصوب 7/9/1372 و آئین نامه اجرایی آن حکمی دایر بر اینکه احکام صادره از سوی هیئت های رسیدگی به تخلفات اداری مشمول مرور زمان باشد پیش بینی نشده است. 2- مقایسه و تطبیق تخلفات انتظامی و اداری مربوط به کارکنان مختلف دولت و از جمله قضات و تعیین جهات تشابه و تفاوت و فلسفه وضع مقررات مختلف در شمول یا عدم شمول مرور زمان از حیطه وظایف این اداره کل خارج است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 105 ـ مرور زمان در صورتی تعقیب جرایم موجب تعزیر را موقوف می کند که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای مواعد زیر تعقیب نشده یا از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این مواعد به صدور حکم قطعی منتهی نگردیده باشد: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای پانزده سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای ده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای هفت سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای پنج سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای سه سال. تبصره 1 ـ اقدام تعقیبی یا تحقیقی اقدامی است که مقامات قضایی در اجرای یک وظیفه قانونی از قبیل احضار جلب بازجویی استماع اظهارات شهود و مطلعان تحقیقات یا معاینه محلی و نیابت قضایی انجام می دهند. تبصره 2 ـ در مورد صدور قرار اناطه مرور زمان تعقیب از تاریخ قطعیت رای مرجعی که رسیدگی کیفری منوط به صدور آن است شروع می شود.

مشاهده ماده 105 قانون مجازات اسلامی

ماده 107 ـ مرور زمان اجرای احکام قطعی تعزیری را موقوف می کند و مدت آن از تاریخ قطعیت حکم به قرار زیر است: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای بیست سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای پانزده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای ده سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای هفت سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای پنج سال تبصره 1 ـ اگر اجرای تمام یا بقیه مجازات موکول به گذشتن مدت یا رفع مانعی باشد مرور زمان از تاریخ انقضای آن مدت یا رفع مانع محاسبه می شود. تبصره 2 ـ مرور زمان اجرای احکام دادگاه های خارج از کشور درباره اتباع ایرانی در حدود مقررات و موافقتنامه های قانونی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 107 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM