نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/02/03

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر طبس

موضوع:
تقسیم ماترک بین وراث پس از پرداخت دیون

پرسش:
طفلی فاقد ولی قهری بوده و مادر وی به عنوان قیم وی منصوب می شود. پدر طفل در زمان حیات خود بدهی های زیادی به بانک ها داشته است. با توجه به این که صغیر در املاک و.. . از طریق ارث سهم دارد جهت پرداخت دیون متوفیٰ آیا طلبکار باید ابتدا دادخواست علیه ورثه بدهد تا در صورت محکومیت ورثه دایره سرپرستی اجازه پرداخت دیون را بدهد یا همان طور که ماده 868 قانون مدنی بیان می کند (مالکیت ورثه بر ارث مستقر نمی شود مگر بعد از ادای دیون متوفیٰ) دیون متوفیٰ فقط با ارایه گواهی از سوی بانک ها و مدیونین و اسناد و مدارک مبنی بر وجود دین و تسلیم آن به دایره سرپرستی قابل پرداخت است؟

نظر هیئت عالی:
در ماده 867 قانون مدنی مقرر است که: ارث به موت حقیقی یا به موت فرضی مورث تحقق پیدا می کند. و به موجب ماده 868 همان قانون مالکیت ورثه نسبت به ترکه متوفیٰ مستقر نمی شود مگر پس از ادای حقوق و دیونی که به ترکه میت تعلق گرفته است. لذا در مورد سوال مطروحه دیون متوفیٰ باید قبلا پرداخت و سپس ماترک بین وراث تقسیم گردد. در این امر قانونی تفاوتی ندارد که وراث صغیر باشند یا کبیر. النهایه در صورتی که وجوه نقدی مانده از متوفیٰ یا اموال غیرمنقول کفاف بدهی متوفیٰ را نکند؛ ناچار برای ادای دین باید اموال غیرمنقول صغیر را به فروش برسانند و برحسب مقررات ماده 83 قانون امور حسبی باید فروش با رعایت غبطه صغیر و تصویب دادستان باشد. بدیهی است اسناد و اشیای قیمتی باقی مانده از متوفیٰ باید به اطلاع دادستان برسد. با توجه به مراتب مرقوم تقدیم دادخواست علیه وراث صغیر ضرورتی ندارد.

نظر اتفاقی:
قیم در موارد اموال منقول اختیار دارد و در غیرمنقول دادستان در دایره سرپرستی باید نظر بدهد در صورتی که دیون متوفیٰ مورد قبول ورثه باشد باید به نسبت سهم الارث صغیر دیون متوفیٰ پرداخت شود و در صورتی که دیون متوفیٰ مورد اختلاف میان ورثه باشد و برای دایره سرپرستی مسجل نباشد و بیم تبانی برود نیاز به ارایه دادخواست و محکومیت ورثه خواهد بود. ضمنا کلیه دیون باید مشخص و عمل تصفیه انجام شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 868 - مالکیت ورثه نسبت به ترکه ی متوفی مستقر نمی شود مگر پس از ادای حقوق و دیونی که به ترکه ی میت تعلق گرفته.

مشاهده ماده 868 قانون مدنی

ماده 867 - ارث به موت حقیقی یا به موت فرضی مورث تحقق پیدا می کند.

مشاهده ماده 867 قانون مدنی

ماده 83- اموال غیرمنقول محجور فروخته نخواهد شد مگر با رعایت غبطه او و تصویب دادستان.

مشاهده ماده 83 قانون امور حسبی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM