نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/10/13

برگزار شده توسط:
استان اردبیل/ شهر اردبیل

موضوع:
مرجع تعیین تکلیف طفل در معرض خطر قبل از صدور کیفرخواست

پرسش:
در اجرای مفاد ماده 4 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب 25/9/1381 و نیز ماده 1173 قانون مدنی در صورت اعلام شکایت شاکی مبنی بر این که سلامت جسمی و روحی طفل در معرض خطر است تعیین تکلیف طفل در معرض خطر قبل از صدور کیفرخواست با چه مرجعی است؟ دادگاه یا دادسرا؟

نظر هیئت عالی:
به موجب ماده 1 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان کلیه اشخاصی که به سن هجده سال تمام هجری شمسی نرسیده اند از حمایت های قانونی مذکور در این قانون بهره مند می شوند. بنابراین تردیدی وجود ندارد در صورتی که سلامت جسمی و روحی طفل یا نوجوانی در معرض خطر باشد با استفاده از وحدت ملاک و تنقیح مناط از ماده 1173 قانون مدنی محکمه به تقاضای اقربای طفل یا قیم یا کلیه افراد و موسسات و مراکزی که به نحوی مسیولیت نگهداری طفل را برعهده دارند یا دادستان تصمیم مقتضی برای حضانت طفل اتخاذ می کند. تصمیم نگهداری موقت طفل مذکور تا تعیین تکلیف دادگاه برعهده دادستان خواهد بود. با این ترتیب اتفاق نظر تایید می شود.

نظر اتفاقی:
با توجه به این که در ماده 4 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان در خصوص طفل در معرض خطر تعیین تکلیف نشده است پس از احراز وقوع عناوین مجرمانه ماده مذکور (نادیده گرفتن عمدی سلامت) یا وجود دلایلی دال بر در خطربودن طفل در اجرای ماده 1173 قانون مدنی و استفاده از وحدت ملاک آن و سایر عمومات مربوط بازپرس مراتب را فورا جهت تعیین تکلیف به دادستان اعلام و دادستان نیز فورا موضوع را در اجرای ماده 1173 قانون مدنی جهت اتخاذ تصمیم به دادگاه اعلام می کند. بدیهی است قبل از اتخاذ تصمیم دادگاه تصمیم مقتضی در خصوص نگهداری موقت طفل برعهده دادستان است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1173 - هر گاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضاییه تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند اتخاذ کند. موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است: 1 - اعتیاد زیان آور به الکل مواد مخدر و قمار. 2 - اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء. 3 - ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی. 4 - سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشا تکدی گری و قاچاق. 5 - تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.

مشاهده ماده 1173 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM