نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/11/01

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
منظور مقنن از عبارات مندرج در ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی

پرسش:
آیا عبارت «تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است» در ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی معطوف به حکم قطعی است یا سند رسمی یا هر دو؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (2) مدنی: عبارت مذکور در ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی مبنی بر: «تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است» معطوف به سند رسمی بوده و از این حیث نظر اکثریت: صحیح است.

نظر اکثریت:
رفع توقیف توسط دادورز و بدون دستور دادگاه اختیاری است که مقنن به مامورین اجرا داده است و این اختیار دادورز بدون نظارت دادگاه باید شامل مواردی شود که متیقن و محرز است و در مواردی که در اختیار رفع توقیف دادورز تردید شود اصل بر عدم اختیار اوست. بنابراین اولا: با توجه به نگارش ادبی ماده که سند رسمی را موخر بر حکم دادگاه آورده است و با عنایت به این که به اعتقاد اکثر علمای اصول و ادبیات قید «مقرر» بعد از چند جمله یا عبارت به جمله یا عبارت آخر معطوف می شود و انتساب آن به جملات و عبارات قبلی نیازمند قرینه است که در ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی وجود ندارد عبارت مورد سوال فقط به سند رسمی معطوف می¬شود و از نظر منطقی نیز با توجه به اهمیت حکم قطعی دادگاه و این که دارنده حکم قطعی نباید مجددا جهت احقاق حق و اثبات مالکیت خود به دادگاه مراجعه کند و در این خصوص تاریخ حکم تاثیری در قضیه ندارد عبارت مذکور و اختیار دادورز بدون نظر دادگاه صرفا محدود به سند رسمی تاریخ مقدم است و حکم قطعی حتی با تاریخ موخر باید توسط دادورز ترتیب اثر داده شود.

نظر اقلیت:
نظر به این که عبارت «یا» بین حکم قطعی و سند رسمی مقرر در ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی از نوع همپایگی است که آن دو عبارت را همپایه و نقش آن ها را یکسان قرار داده است و نظر به این که وفق مقررات قانون ثبت به ویژه مواد 92 و 93 آن قانون سند رسمی اعتبار حکم دادگاه را دارد و به این جهت اصولا بین سند رسمی و حکم دادگاه تفاوتی وجود ندارد و اختصاص ضمیر «آن» به یکی از دو معطوف سند رسمی و حکم قطعی ترجیح بلامرجح است و با توجه به اطلاق ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی قید «تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است» هم شامل حکم قطعی می شود و هم شامل سند رسمی.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 146 ـ هر گاه نسبت به مال منقول یا غیرمنقول یا وجه نقد توقیف شده شخص ثالث اظهار حقی نماید اگر ادعای مزبور مستند به حکم قطعی یا سند رسمی باشد که تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است. توقیف رفع می شود در غیر این صورت عملیات اجرایی تعقیب می گردد و مدعی حق برای جلوگیری از عملیات اجرایی و اثبات ادعای خود می تواند به دادگاه شکایت کند.

مشاهده ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM