نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1379/10/05

برگزار شده توسط:
استان مازندران/

موضوع:
تحلیلی در انواع طلاق

پرسش:
بحث تحلیلی پیرامون ماده 1145 قانون مدنی و مقایسه آن با ماده 1146 همان قانون: با توجه به این که در ماده 1145 قانون مدنی آمده است: «در موارد ذیل طلاق باین است: 1. طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود2. طلاق یایسه 3. طلاق خلع و مبارات مادامی که زن رجوع به عوض نکرده باشد 4. سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از این که وصلت در نتیجه رجوع باشد یا نتیجه نکاح جدید» و ماده 1146 همان قانون نیز اشعار می دارد: «طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می دهد طلاق بگیرد اعم از این که مال مزبور عین مهر یا معادل آن یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد». نظر به این که در ماده 1145 طلاق باین معلق بر وجود شرایطی شده است و نیز ماده 1146 همان قانون طلاق خلع و در ماده 1147 همان قانون طلاق مبارات مستقلا تعریف شده است با توجه به ماده 1143 قانون مذکور در قضیه طلاق شایبه استدلال عناوین خلع و مبارات ایجاد می¬شود که ضرورت بحث تحلیلی درباره آن احساس می شود.

نظر هیئت عالی:
هر چند سوالی مطرح نشده است اگر مقصود تعریف و تحلیل انواع طلاق باشد ماده 1143 قانون مدنی انواع طلاق را بر باین و رجعی تقسیم کرده و در مواد 1144 و 1148 حق رجوع مرد را در مورد این طلاق معلوم کرده است.

نظر اتفاقی:
در قانون مدنی طلاق به عنوان عملی که وابسته به اراده شوهر و یا نماینده اوست به شکل نفوذ اراده واحد تعریف شده است که این تعریف طلاق را از جمله مصادیق ایقاع قرار می دهد. بنابراین حضور زن و مرد در دادگاه و اخذ گواهی عدم امکان سازش و یا عملکرد دفاتر ازدواج و طلاق شرط صحت وقوع ایقاع طلاق است که زمینه را برای ثبت واقعه طلاق مهیا می سازد و در ساختار حقوقی طلاق اثر مستقیم ندارد پس در ایقاع بودن طلاق تردیدی نیست. از نحوه انشای ماده 1145 قانون مدنی چنین استنباط می شود که طبیعت طلاق رجعی بودن است زیرا ماده موصوف برای تاسیس طلاق باین به احصای شرایطی پرداخته است تعریفی که قانون از طلاق خلع نموده که طی آن زن با اعطای عوضی به مرد وی را تشویق و تحریک به انشای ایقاع طلاق می کند آن عوض اصطلاحا موسوم به «فدیه» است و برخلاف عقیده افراد انگشت شماری از نویسندگان حقوق ماهیت تبادلی وابسته به هم به نحو عوضین به طلاق خلع نمی دهد زیرا به نظر می رسد طلاق ماهیتا و منحصرا منوط به اراده شوهر نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1145 - در موارد ذیل طلاق بائن است: 1 - طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود؛ 2 - طلاق یائسه؛ 3 - طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد؛ 4 - سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از این که وصلت در نتیجه ی رجوع باشد یا در نتیجه ی نکاح جدید.

مشاهده ماده 1145 قانون مدنی

ماده 1143 - طلاق بر دو قسم است: بائن و رجعی.

مشاهده ماده 1143 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM