نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/11/21

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر املش

موضوع:
جهات تخفیف مجازات

پرسش:
در پرونده ای الف متهم است به ارتکاب ده فقره سرقت تعزیری از ده نفر که در اثناء تحقیقات و قبل از صدور رای از سوی دادگاه بدوی پنج نفر از شاکیان نسبت به متهم اعلام رضایت نموده اند و بدین جهت با رعایت قواعد تعدد جرم جمع مجازات ها و با اعمال تخفیف حکم به حبس متهم صادر می گردد.

نظر هیئت عالی:
گذشت شاکی قبل از صدور حکم می تواند از جهات تخفیف مجازات باشد. در فرض سوال دادگاه با ده فقره سرقت که هرکدام شاکی مختص به خود را دارد مواجه است طبق ماده 134 قانون مجازات اسلامی برای هریک از فقرات تعیین کیفر جداگانه می نماید در مورد پنج فقره ای که شکات آنها اعلام گذشت کرده اند با توجه به اینکه تا یک و نیم برابر می تواند مجازات تعیین کند طبق تبصره 3 ماده 134 مرقوم میانگین حداقل و اکثر را مورد حکم قرار می دهد و در هر حال مجازات اشد قابل اجراست. در صورتی که بقیه شکات (پنج نفر دیگر) پس از صدور حکم گذشت نمایند اجرای ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری در مورد مجازات اشد و چهار فقره دیگر قابل اعمال است.

نظر اکثریت:
به نظر میرسد که حکم صادره صحیح نمی باشد زیرا مطابق ماده 134 قانون مجازات اسلامی ؛ (( درجرایم موجب تعزیر...هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هریک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به این که.. .. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجرا است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیر قابل اجرا شود مجازات اشد بعدی اجرا می گردد در هر مورد...اضافه می گردد.))

نظر اقلیت:
برای اعمال تخفیف نیاز به رضایت تمام شاکیان می باشد؛ وفق ماده 102 قانون مجازات اسلامی : (( هرگاه متضررین از جرم متعدد باشند تعقیب جزایی با شکایت هریک از آنان شروع می شود ولی موقوفی تعقیب رسیدگی و اجرای مجازات موکول به گذشت تمام کسانی است که شکایت کرده اند.))

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 483 ـ هرگاه شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم غیرقابل گذشت پس از قطعی شدن حکم از شکایت خود صرفنظر کند محکوم علیه می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی درخواست کند در میزان مجازات او تجدید نظر شود. در این صورت دادگاه به درخواست محکوم علیه در وقت فوق العاده و با حضور دادستان یا نماینده او با رعایت مقررات ماده (300) این قانون رسیدگی می کند و مجازات را در صورت اقتضاء در حدود قانون تخفیف می دهد یا به مجازاتی که مناسب تر به حال محکوم علیه باشد تبدیل می کند. این رای قطعی است.

مشاهده ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 102 ـ هرگاه متضررین از جرم متعدد باشند تعقیب جزایی با شکایت هر یک از آنان شروع می شود ولی موقوفی تعقیب رسیدگی و اجرای مجازات موکول به گذشت تمام کسانی است که شکایت کرده اند. تبصره ـ حق گذشت به وراث قانونی متضرر از جرم منتقل و در صورت گذشت همگی وراث حسب مورد تعقیب رسیدگی یا اجرای مجازات موقوف می گردد.

مشاهده ماده 102 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM