نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1390/07/10

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر قائم شهر

موضوع:
وضعیت مهر عندالاستطاعه در عقد دائم از حیث بقای حق حبس

پرسش:
اگر در هنگام انعقاد عقد دایم شرط شود که مهر به صورت عندالاستطاعه پرداخت شود آیا زوجه حق حبس دارد یا این که با این شرط حق حبس منتفی می¬شود؟

نظر هیئت عالی:
شرط عندالاستطاعه به منزله موجل شدن مهر نیست تا مسقط حق حبس زوجه شود. بنا به مراتب با اثبات استطاعت زوج زوجه حق حبس خواهد داشت و بنابر مستفاد از ماده 1085 قانون مدنی شرط مذکور مانع اعمال حق حبس نیست.

نظر اکثریت:
به موجب ماده 1085 قانون مدنی در صورتی که مهر حال باشد زوجه قبل از دریافت آن حق دارد از انجام وظایف زناشویی امتناع کند و این امتناع مسقط نفقه نیست که این حق معروف به حق حبس است و در صورتی که مهر به صورت موجل باشد این حق حبس ساقط می¬شود. حال که مهر به صورت عندالاستطاعه است هر چند قانونگذار صریحا اظهارنظر نکرده است؛ ولیکن با استمداد از قانون مدنی و اصول حقوقی باید جواب داد که حق حبس ساقط می¬شود. چون حق حبس یک امر استثنایی است و در مواردی عمل می¬شود که یقین به وجود شرایط آن باشد. چون در این فرض موضوع مردد است به این که حق حبس وجود دارد یا خیر و یقین از بین رفته است؛ فلذا این حق نیز منتفی می¬شود. مضافا به این که در ماده 1085 قانون مدنی مقرر شد در صورتی که مهر به صورت موجل باشد حق حبس منتفی می¬شود. چه تفاوتی وجود دارد که اجل به صورت قطعی تعیین شده باشد یا این که متغیر باشد و با حصول شرط سرانجام آن مشخص شود. هنگامی که طرفین با هم توافق می¬کنند که مهر به صورت عندالاستطاعه پرداخت شود زوجه اگر ثابت کند که زوج در هنگام انعقاد عقد مستطیع بود از این حق می-تواند استفاده کند؛ ولیکن اگر قادر به اثبات این موضوع نباشد حق حبس منتفی می¬شود.

نظر اقلیت:
حق حبس از حقوق زوجه است و می¬تواند در هر شرایطی از آن استفاده کند؛ مگر این که مهر به صورت موجل باشد و چون در فرض عندالاستطاعه بودن مهر به صورت وعده¬دار نیست بلکه مشروط است و حال محسوب می¬شود؛ بنابراین حق حبس باقی است و زوجه می¬تواند از این حق استفاده کند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1085 - زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر این که مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود.

مشاهده ماده 1085 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM