نشست قضایی شماره 1397-5574

نشست قضایی شماره 1397-5574

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5574


کد نشست:
1397-5574

تاریخ برگزاری:
1395/02/01

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
مهلت اعاده دادرسی

پرسش:
زوجه دعوای مطالبه مهریه اقامه کرده حکم به محکومیت زوج به پرداخت مهریه درحق زوجه صادر و قطعیت یافته است پس از قطعیت حکم زوج علیه زوجه شکایتی تحت عنوان فریب در ازدواج طرح نموده پس از انجام تحقیقات مقدماتی و صدور کیفرخواست در اجرای مواد 41 40 قانون مجازات اسلامی قرار تعویق صدور حکم به مدت 6 ماه صادر شده قرار به طرفین ابلاغ گردیده پس از انقضای مدت مذکور در اجرای ماده 45 قانون مذکور حکم معافیت از کیفر صادر گردیده به طرفین ابلاغ و قطعیت نیز یافته. زوج با استناد قرار تعویق صدور حکم و حکم معافیت از کیفر درخواست اعاده دادرسی نموده است لذا با توجه به مواد 427 428 و 429 قانون آیین دادرسی مدنی ابتدای مهلت درخواست اعاده دادرسی از تاریخ ابلاغ قرار تعویق صدور حکم است یا از تاریخ ابلاغ حکم معافیت از کیفر؟

نظر هیئت عالی:
1- با توجه به اینکه در ماده در ماده 429 « در صورتی که جهت اعاده دادرسی جعلی بودن اسناد یا حیله و تقلب ظرف طرف مقابل باشد ابتدای مهلت اعاده دادرسی تاریخ ابلاغ حکم نهایی مربوط به اثبات جعل یا حیله و تقلب می باشد »در فرض سوال نیز با صدور قرار تعویق صدور حکم آثار قرار مذکور باید لحاظ شود لذا ابتدای مهلت درخواست اعاده دادرسی از تاریخ ابلاغ قرار تعویق صدور حکم خواهد بود

نظر اکثریت:
صرفنظر از اینکه فرض سوال از موارد اعاده دادرسی می باشد یا خیر

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه قرار تعویق صدور حکم پس از احراز مجرمیت متهم مطابق ماده 40 قانون مجازات اسلامی صادر می شود لذا با ابلاغ احراز مجرمیت متهم ( ابلاغ قرار تعویق صدور حکم ) مهلت درخواست اعاده دادرسی آغاز می شود زیرا پس از تعویق صدور حکم دادگاه نمی تواند حکم برایت صادر نماید لذا استحقاق مستدعی اعاده دادرسی با ابلاغ تعویق صدور حکم محرز است می تواند درخواست اعاده دادرسی کند

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 427 - مهلت درخواست اعاده دادرسی برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه به شرح زیر می باشد: 1 - نسبت به آرای حضوری قطعی از تاریخ ابلاغ. 2 - نسبت به آرای غیابی از تاریخ انقضای مهلت واخواهی و درخواست تجدیدنظر. تبصره - در مواردی که درخواست کننده اعاده دادرسی عذر موجهی داشته باشد طبق ماده (306) این قانون عمل می شود.

مشاهده ماده 427 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 428 - چنانچه اعاده دادرسی به جهت مغایر بودن دو حکم باشد ابتدای مهلت از تاریخ آخرین ابلاغ هریک از دو حکم است.

مشاهده ماده 428 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 429 - درصورتی که جهت اعاده دادرسی جعلی بودن اسناد یا حیله و تقلب طرف مقابل باشد ابتدای مهلت اعاده دادرسی تاریخ ابلاغ حکم نهایی مربوط به اثبات جعل یا حیله و تقلب می باشد.

مشاهده ماده 429 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 430 - هرگاه جهت اعاده دادرسی وجود اسناد و مدارکی باشد که مکتوم بوده ابتدای مهلت از تاریخ وصول اسناد و مدارک یا اطلاع از وجود آن محاسبه می شود. تاریخ یادشده باید در دادگاهی که به درخواست رسیدگی می کند اثبات گردد.

مشاهده ماده 430 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 41 ـ تعویق به شکل ساده یا مراقبتی است. الف ـ در تعویق ساده مرتکب به طور کتبی متعهد می گردد در مدت تعیین شده به وسیله دادگاه مرتکب جرمی نشود و از نحوه رفتار وی پیش بینی شود که در آینده نیز مرتکب جرم نمی شود. ب ـ در تعویق مراقبتی علاوه بر شرایط تعویق ساده مرتکب متعهد می گردد دستورها و تدابیر مقرر شده به وسیله دادگاه را در مدت تعویق رعایت کند یا به موقع اجراء گذارد. تبصره 1 ـ دادگاه نمی تواند قرار تعویق صدور حکم را به صورت غیابی صادر کند. تبصره 2 ـ چنانچه متهم در بازداشت باشد دادگاه پس از صدور قرار تعویق صدور حکم بلافاصله دستور آزادی وی را صادر می نماید. دادگاه می تواند در این مورد تامین مناسب اخذ نماید. در هر صورت اخذ تامین نباید به بازداشت مرتکب منتهی گردد.

مشاهده ماده 41 قانون مجازات اسلامی

ماده 40 ـ در جرایم موجب تعزیر درجه شش تا هشت دادگاه می تواند پس از احراز مجرمیت متهم با ملاحظه وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی و سوابق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم گردیده است در صورت وجود شرایط زیر صدور حکم را به مدت شش ماه تا دو سال به تعویق اندازد: الف ـ وجود جهات تخفیف ب ـ پیشبینی اصلاح مرتکب پ ـ جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران ت ـ فقدان سابقه کیفری موثر تبصره ـ محکومیت موثر محکومیتی است که محکوم را به تبع اجرای حکم براساس ماده (25) این قانون از حقوق اجتماعی محروم می کند.

مشاهده ماده 40 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM