نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/05/01

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر سقز

موضوع:
نحوه توقیف اجرایی حقوق مستمری

پرسش:
متوفای مدیون اموال و ترکه ای ندارد که طلب طلبکاران از آن وصول شود آیا حقوق و مستمری که از ناحیه سازمان تامین اجتماعی به ورثه پرداخت می شود ترکه محسوب خواهد شد؟ آیا می توان آن را توقیف کرد و محکوم به را از آن وصول نمود؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: حقوق مستمری یا وظیفه شخص متوفی که تحت شرایطی بعد از فوت به افراد واجب النفقه یا ورثه حایز شرایط پرداخت می شود ترکه متوفی محسوب نمی گردد و قابلیت توقیف اجرایی را ندارد. به این ترتیب نظر اکثریت: که متضمن این معنا است تایید می شود. نظریه شماره 51/7 مورخ 10/1/76 اداره حقوقی مبنی بر این که حقوق مستمری جزء ماترک نیست موید این مطلب است.

نظر اکثریت:
ترکه به دارایی زمان متوفی پس از اخراج دیون واجبات مالی و ثلث گفته می¬شود. در حالی که مستمری یا وظیفه وجه یا مالی است که از طرف دولت یا مراجع ذی صلاح به اشخاصی که مشمول مستمری بگیر یا وظیفه بگیر هستند؛ داده می¬شود. مثلا ماده 84 به بعد قانون تامین اجتماعی صریحا بیان داشته که تحت چه شرایطی مستمری به فرزند پدر مادر و همسر متوفی پرداخت شود با جمیع این احوال مستمری صرفا حقی است قایم به شخص. بالطبع ماترک محسوب نشده و در قبال دیون متوفی قابل توقیف نخواهد بود.

نظر اقلیت:
طبق ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی مستمری جزء ماترک می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 96 ـ از حقوق و مزایای کارکنان سازمانها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت و شرکتهای دولتی و شهرداری ها و بانکها و شرکتها و بنگاههای خصوصی و نظائر آن در صورتی که داری زن یا فرزند باشند ربع و الا ثلث توقیف می شود. تبصره 1 ـ توقیف و کسر یک چهارم حقوق بازنشستگی یا وظیفه افراد موضوع این ماده جایز است مشروط بر این که دین مربوط به شخص بازنشسته یا وظیفه بگیر باشد. تبصره 2 ـ حقوق و مزایای نظامیانی که در جنگ هستند و مستمری مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی توقیف نمی شود. (اصلاحی 12/11/1394)

مشاهده ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM