نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1393/08/01

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
شرایط اعمال ماده 134 در صورت تقلیل مجازات

پرسش:
با توجه به اینکه بر اساس ماده 134قانون مجازات اسلامی فقط مجازات اشد قابل اجرا است چنانچه مجازات اشد در جریان اجرا تقلیل یابد یا به جهتی قانونی مثل عفو غیرقابل اجرا گردد چه باید کرد؟

نظر هیئت عالی:
در مواردی که محکوم مشمول نهادهای ارفاقی می شود حکم اجراء شده تلقی و نوبت به اجرای حکم دوم نمی رسد. نتیجتا نظریه اقلیت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه ذیل ماده 134 مقرر داشته « اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیر قابل اجرا شود مجازات اشد بعدی اجرا می گردد» بنابراین چنانچه در جریان اجرای حکم مجازات اشد در حال اجرا تقلیل یابد مثلا با اعمال ماده 277 قانون آیین دادرسی کیفری یا مشمول عفو شود مجازات اشد بعدی مقرر در حکم دادگاه اجرا خواهد شد.

نظر اقلیت:
تفسیر به نفع متهم این است که بگوییم ترتیب اجرای مجازات اشد ناظر به زمانی است که اجرای مجازات اشد هنوز شروع نشده است و زمانی که مجازات اشد شروع به اجرا شد چنانچه به دلایلی از قبیل اعمال ماده 277 قانون آیین دادرسی کیفری یا مشمول عفو یا آزادی مشروط یا تعلیق اجرای مجازات این مجازات غیرقابل اجرا شود یا تقلیل یابد نوبت به مجازات اشد بعدی نمی رسد اگر قایل به این تفسیر نباشیم در فرض تعیین مجازات های متعدد برای مجرم و اعلام گذشت شاکی در جرایم دارای مجازات اشد این گذشت هیچ گونه تاثیری نخواهد داشت و اثر اجرایی ماده 277 قانون آیین دادرسی کیفری از بین می رود. از سوی دیگر وقتی مجازات اشد در جریان اجرا مشمول عفو می شود یا اینکه مجرم با آزادی مشروط یا تعلیق اجرای باقی مانده مجازات از زندان آزاد می شود مجازات اشد اجرا شده تلقی می گردد و موجه به نظر نمی رسد که با وجود حکم آزادی مشروط مجازات اشد یا تعلیق اجرای آن به سراغ مجازات اشد بعدی جهت اجرا برویم. بنابراین تقلیل یا تبدیل یا غیرقابل اجرا شدن مجازات اشد مصرح در ماده 134 ناظر است به مرحله قبل از شروع به اجرای مجازات اشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 277 ـ در صورت نقض قرار موقوفی تعقیب بازپرس مطابق مقررات و صرف نظر از جهتی که علت نقض قرار موقوفی تعقیب است به پرونده رسیدگی و با انجام تحقیقات لازم تصمیم مقتضی اتخاذ می کند.

مشاهده ماده 277 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM