نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/07/06

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر شیروان

موضوع:
وصف حقوقی واژه اولویت در ماده 1169 ق.م

پرسش:
مفهوم و معنای کلمه «اولویت» در ماده 1169 قانون مدنی این است که تا هفت سالگی اطفال در صورت جدایی ابوین حضانت آن ها با مادر است آیا اگر پس از هفت سالگی اطفال مادر مشکل خاصی نداشته باشد با توجه به این که فرزندان در چنین سنینی نیاز به عاطفه بیشتری دارند لازم نیست که از مادر فرزندان را گرفت ولو این که پدر تقاضا کند؟

نظر هیئت عالی:
در خصوص سوال مطروحه برحسب مقررات ماده 1169 قانون مدنی در صورت جدایی زوجین برای نگهداری طفل مادر تا هفت سال از تاریخ ولادت او اولویت خواهد داشت پس از انقضای این مدت حضانت با پدر است ولیکن در صورتی که زوج یا زوجه صلاحیت حضانت طفل را نداشته باشد دادگاه می تواند برحسب مقررات ماده 1173 قانون مدنی تصمیم مقتضی برای حضانت طفل بگیرد با تصویب تبصره ذیل ماده 1169 که مورد تایید مجمع تشخیص مصلحت واقع شده از تاریخ 8/9/82 بعد از هفت سالگی در صورت حدوث اختلاف حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه است.

نظر اتفاقی:
اگرچه معنای کلمه «اولویت» این است که حتما در چنین وضعیتی می شود اطفال را از مادر جدا کرد با توجه به این که نفقه با پدر است بهتر است فرزندان به او داده شوند اگر مادر نیز مشکل خاصی نداشته باشد و فرزندان در چنین سنی نیاز به عاطفه داشته باشند و غبطه آن ها رعایت شود مانعی ندارد که حضانت اطفال پس هفت سالگی در صورت تقاضای مادر کماکان با وی باشد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1169 - برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می کنند مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است. تبصره - بعد از هفت سالگی در صورت حدوث اختلاف حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه می باشد. (اصلاحی 80/09/1382 مجمع تشخیص نظام)

مشاهده ماده 1169 قانون مدنی

ماده 1173 - هر گاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضاییه تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند اتخاذ کند. موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است: 1 - اعتیاد زیان آور به الکل مواد مخدر و قمار. 2 - اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء. 3 - ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی. 4 - سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشا تکدی گری و قاچاق. 5 - تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.

مشاهده ماده 1173 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM