نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/05/06

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر آمل

موضوع:
تکلیف پدر به پرداخت نفقه ولدالزنای که حکم اثبات نسب وی صادر شده است

پرسش:
ولد الزنایی که سابقا حکم به اثبات نسب وی از سوی دادگاه صادر شده به عنوان ترک انفاق علیه پدرش طرح دعوا می کند. آیا پدر مکلف به پرداخت نفقه است؟

نظر هیئت عالی:
ضمن این که به هر تقدیر پدر مکلف به پرداخت نفقه اولاد است به نظر می رسد با وجود صدور حکم به اثبات نسب تردیدی در وجود تکلیف پدر پرداخت نفقه وجود نداشته باشد.

نظر اتفاقی:
اصولا طفل متولد از زنا حق نفقه بر اقارب را ندارد؛ چرا که از آثار نسب قانونی می باشد و مطابق ماده 167 قانون مدنی طفل متولد از زنا ملحق به زانی نمی شود. بنابراین ولدالزنا حق مطالبه نفقه از پدر را ندارد اما می توان چنین گفت که انفاق به کسی که محتاج می باشد از واجبات کفایی است و وجدان اجتماعی لازم می داند که از او نگهداری کرده و به او انفاق کنیم و پدر و مادر طبیعی طفل که سبب ایجاد وی بوده اند از دیگران نسبت به آن طفل اولی می باشند. گذشته از آن شایسته است که پدر و مادر را از باب سبب ملزم به انفاق به طفل بدانیم. نظریه شماره 3847/7 ـ 7/6/73 اداره حقوقی قوه قضاییه نیز موید نظر فوق است که چنین بیان داشته: «هر چند در قانون مدنی ایران نسبت به حضانت اطفال نامشروع حکمی مقرر نشده است لکن با توجه به اصل 167 قانون اساسی و ماده 3 قانون آیین دادرسی مدنی و عرف و عادت مسلم و روح قانون مدنی (باب دوم از کتاب هشتم از جلد دوم) و فتوای صریح حضرت امام (ره) در مورد الزام به انفاق ملاک انفاق ولادت طبیعی طفل است. یعنی نتیجه انتساب طبیعی طفل بر پدر و مادر (چه شرعی و یا غیرشرعی) ملاک انفاق خواهد بود. مراد از زانی در ماده 1167 قانون مدنی هم مرد یا زن زناکار می باشد. بنابراین پدر و جد پدری به ترتیب و بعد مادر طبیعی طفل مکلف به انفاق هستند و ترک آن قابل تعقیب و مجازات است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 167 - اگر مالی که پیدا شده است ممکن نیست باقی بماند و فاسد می شود باید به قیمت عادله فروخته شود و قیمت آن در حکم خود مال پیدا شده خواهد بود.

مشاهده ماده 167 قانون مدنی

ماده 1167 - طفل متولد از زنا ملحق به زانی نمی شود.

مشاهده ماده 1167 قانون مدنی

ماده 3 - قضات دادگاهها موظفند موافق قوانین به دعاوی رسیدگی کرده حکم مقتضی صادر و یا فصل خصومت نمایند. در صورتی که قوانین موضوعه کامل یا صریح نبوده یا متعارض باشند یا اصلا" قانونی در قضیه مطروحه وجود نداشته باشد با استناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوی معتبر و اصول حقوقی که مغایر با موازین شرعی نباشد حکم قضیه را صادر نمایند و نمی توانند به بهانه سکوت یا نقص یا اجمال یا تعارض قوانین از رسیدگی به دعوا و صدور حکم امتناع ورزند والا مستنکف از احقاق حق شناخته شده و به مجازات آن محکوم خواهند شد. تبصره - چنانچه قاضی مجتهد باشد و قانون را خلاف شرع بداند پرونده به شعبه دیگری جهت رسیدگی ارجاع خواهد شد.

مشاهده ماده 3 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM