نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1394/10/17

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
تعویق یا تبدیل اجرای مجازات شلاق حدی در فرض ضرر به محکوم علیه

پرسش:
شخصی به جرم تفخیذ به شلاق حدی محکوم شده است؛ پزشکی قانونی اجرای حد را برای محکوم علیه از نظر جسمی دارای ضرر می داند. در این فرض اجرای حد چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
قانون گذار در ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری در مقام بیان بوده موضوع ضغث در خصوص اجرای مجازات شلاق را در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 تکرار نکرده است. لهذا نظریه اکثریت مورد تایید می باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به فرض سوال و این که مجازات محکوم علیه شلاق حدی است موضوع با صدر ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری سال 1392 منطبق است. یعنی بایستی اجرای حد تا زمان حصول بهبودی متوقف شده و آن گاه پس از بهبودی اجرا گردد بنابراین با توجه به نظر پزشکی قانونی تا بهبودی کامل قابلیت اجرا ندارد.

نظر اقلیت:
همان طوری که در ماده 288 قانون آیین دادرسی کیفری سابق آمده بود و مطابق فتوای برخی از فقها می توان از روش «ضغث» استفاده کرد. یعنی تعداد شلاق حدی را توسط ترکه آماده و پس از بسته بندی یکبار به بدن وی زده شود تا حد اجرا گردد؛ زیرا حد تعطیل بردار نیست. گرچه در قانون جدید آیین دادرسی کیفری موضوع ضغث از قانون حذف گردیده است؛ اما از نظر شرعی می توان این گونه حکم را اجرا نمود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 502 ـ هرگاه محکوم علیه به بیماری جسمی یا روانی مبتلا باشد و اجرای مجازات موجب تشدید بیماری و یا تاخیر در بهبودی وی شود قاضی اجرای احکام کیفری با کسب نظر پزشکی قانونی تا زمان بهبودی اجرای مجازات را به تعویق می اندازد. چنانچه در جرایم تعزیری امیدی به بهبودی بیمار نباشد قاضی اجرای احکام کیفری پس از احراز بیماری محکوم علیه و مانع بودن آن برای اعمال مجازات با ذکر دلیل پرونده را برای تبدیل به مجازات مناسب دیگر با در نظر گرفتن نوع بیماری و مجازات به مرجع صادرکننده رای قطعی ارسال می کند. تبصره ـ هرگاه حین اجرای مجازات بیماری حادث شود و تعویق اجرای مجازات فوریت داشته باشد قاضی اجرای احکام کیفری ضمن صدور دستور توقف اجرای آن طبق مقررات این ماده اقدام می کند.

مشاهده ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 288 ـ دادستان کل کشور بر کلیه دادسراهای عمومی و انقلاب و نظامی نظارت دارد و به منظور حسن اجرای قوانین و ایجاد هماهنگی بین دادسراها می تواند اقدام به بازرسی کند و تذکرات و دستورهای لازم را خطاب به مراجع قضایی مذکور صادر نماید. همچنین وی پیشنهادهای لازم را به رئیس قوه قضاییه و سایر مراجع قضایی و اجرائی ذیربط ارائه می کند. تبصره 1 ـ چنانچه دادستان کل کشور در اجرای وظایف مقرر در این فصل و سایر وظایف قانونی خود به موارد تخلف یا جرم برخورد نماید حسب مورد مراتب را برای تعقیب قانونی به دادسرای انتظامی قضات مراجع قضایی یا اداری صالح اعلام می کند. تبصره 2 ـ کلیه مراجع قضایی و قضات مکلفند همکاری های لازم را در اعمال نظارت دادستان کل کشور انجام دهند.

مشاهده ماده 288 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM