نشست قضایی شماره 1400-8195

نشست قضایی شماره 1400-8195

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8195


کد نشست:
1400-8195

تاریخ برگزاری:
1399/06/11

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر داراب

موضوع:
قرار بایگانی پرونده در جرایم شکار و صید

پرسش:
با عنایت به ماده 80 قانون آیین دادرسی کیفری که بیان می کند "در جرایم تعزیری درجه 7 و 8 چناچه شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد در صورت فقدان سابقه محکومیت موثر.. . مقام قضایی می تواند قرار بایگانی پرونده صادر کند" و نیز با توجه به ماده 18 قانون شکار و صید که بیان می کند "در جرایم مذکور در این ماده قانونی سازمان از حیث مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم حسب مورد شاکی یا مدعی خصوصی شناخته می شود" حال چنانچه در پرونده شکار غیرمجاز با درجه 7 و 8 ضرر و زیان اداره مربوطه جبران شده و لکن اداره مذکور اعلام گذشت ننموده باشد صدور قرار بایگانی پرونده توسط دادگاه با توجه به مواد مذکور صحیح می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
برای صدور قرار بایگانی کردن پرونده در صورت وجود شاکی خصوصی رضایت وی لازم است نتیجتا صرف جبران ضرر و زیان برای صدور این قرار کافی نیست.

نظر اکثریت:
مطابق قانون حفاظت و بهره برداری سازمان محیط زیست شاکی محسوب می شود و تعریف شاکی و مدعی خصوصی نیز در قانون مجازات اسلامی مشخص شده و نیز ماده 18 قانون شکار و صید که بیان می کند "در جرایم مذکور در این ماده قانون سازمان از حیث مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم حسب مورد شاکی یا مدعی خصوصی شناخته می شود." بنابراین صرف جبران زیان و ضرر برای صدور قرار بایگانی پرونده طبق ماده 81 قانون آیین دادرسی کیفری کفایت نمی کند.

نظر اقلیت:
با توجه به ماده 18 قانون شکار و صید که بیان می کند "در جرایم مذکور در این ماده قانونی سازمان از حیث مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم حسب مورد شاکی یا مدعی خصوصی شناخته می شود." بنابراین اداره محیط زیست صرفا از حیث جبران ضرر و زیان ناشی از جرم شاکی قلمداد می شود؛ لذا در صورت جبران ضرر و زیان به نوعی به منزله نداشتن شاکی قلمداد می شود و در خصوص جنبه عمومی امکان صدور قرار بایگانی پرونده وجود دارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 18 ـ در مورد جرائم مذکور در این قانون سازمان از حیث مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم بر حسب مورد شاکی یا مدعی خصوصی شناخته می شود.

مشاهده ماده 18 قانون شکار و صید

ماده 80 ـ در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت چنانچه شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد در صورت فقدان سابقه محکومیت موثر کیفری مقام قضایی می تواند پس از تفهیم اتهام با ملاحظه وضع اجتماعی و سوابق متهم و اوضاع و احوالی که موجب وقوع جرم شده است و در صورت ضرورت با اخذ التزام کتبی از متهم برای رعایت مقررات قانونی فقط یک بار از تعقیب متهم خودداری نماید و قرار بایگانی پرونده را صادر کند. این قرار ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ مرجع تجدید نظر قرار موضوع این ماده و سایر قرارهای قابل اعتراض مربوط به تحقیقات مقدماتی جرایمی که بطور مستقیم در دادگاه رسیدگی می شوند دادگاه تجدید نظر است. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 80 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 81 ـ در جرایم تعزیری درجه شش هفت و هشت که مجازات آنها قابل تعلیق است چنانچه شاکی وجود نداشته گذشت کرده یا خسارت وارده جبران گردیده باشد و یا با موافقت بزه دیده ترتیب پرداخت آن در مدت مشخصی داده شود و متهم نیز فاقد سابقه محکومیت موثر کیفری باشد دادستان می تواند پس از اخذ موافقت متهم و در صورت ضرورت با اخذ تامین متناسب تعقیب وی را از شش ماه تا دو سال معلق کند. در اینصورت دادستان متهم را حسب مورد مکلف به اجرای برخی از دستورهای زیر می کند: الف ـ ارائه خدمات به بزه دیده در جهت رفع یا کاهش آثار زیانبار مادی یا معنوی ناشی از جرم با رضایت بزه دیده ب ـ ترک اعتیاد از طریق مراجعه به پزشک درمانگاه بیمارستان و یا به هر طریق دیگر حداکثر ظرف شش ماه پ ـ خودداری از اشتغال به کار یا حرفه معین حداکثر به مدت یک سال ت ـ خودداری از رفت و آمد به محل یا مکان معین حداکثر به مدت یک سال ث ـ معرفی خود در زمانهای معین به شخص یا مقامی به تعیین دادستان حداکثر به مدت یک سال ج ـ انجام دادن کار در ایام یا ساعات معین در موسسات عمومی یا عام المنفعه با تعیین دادستان حداکثر به مدت یک سال چ ـ شرکت در کلاسها یا جلسات آموزشی فرهنگی و حرفه ای در ایام و ساعات معین حداکثر به مدت یک سال ح ـ عدم اقدام به رانندگی با وسایل نقلیه موتوری و تحویل دادن گواهینامه حداکثر به مدت یک سال خ ـ عدم حمل سلاح دارای مجوز یا استفاده از آن حداکثر به مدت یک سال د ـ عدم ارتباط و ملاقات با شرکاء جرم و بزه دیده به تعیین دادستان برای مدت معین ذ ـ ممنوعیت خروج از کشور و تحویل دادن گذرنامه با اعلام مراتب به مراجع مربوط حداکثر به مدت شش ماه تبصره 1 ـ در صورتی که متهم در مدت تعلیق به اتهام ارتکاب یکی از جرایم مستوجب حد قصاص یا تعزیر درجه هفت و بالاتر مورد تعقیب قرار گیرد و تعقیب وی منتهی به صدور کیفرخواست گردد و یا دستورهای مقام قضایی را اجراء نکند قرار تعلیق لغو و با رعایت مقررات مربوط به تعدد تعقیب به عمل می آید و مدتی که تعقیب معلق بوده است جزء مدت مرور زمان محسوب نمی شود. چنانچه متهم از اتهام دوم تبرئه گردد دادگاه قرار تعلیق را ابقاء می کند. مرجع صادرکننده قرار مکلف است به مفاد این تبصره در قرار صادره تصریح کند. تبصره 2 ـ قرار تعلیق تعقیب ظرف ده روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه صالح است. تبصره 3 ـ هرگاه در مدت قرار تعلیق تعقیب معلوم شود که متهم دارای سابقه محکومیت کیفری موثر است قرار مزبور بلافاصله به وسیله مرجع صادرکننده لغو و تعقیب از سرگرفته می شود. مدتی که تعقیب معلق بوده است جزء مدت مرور زمان محسوب نمی شود. تبصره 4 ـ بازپرس می تواند درصورت وجود شرایط قانونی اعمال مقررات این ماده را از دادستان درخواست کند. تبصره 5 ـ در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه می تواند مقررات این ماده را اعمال کند. تبصره 6 ـ قرار تعلیق تعقیب در دفتر مخصوصی در واحد سجل کیفری ثبت می شود و در صورتی که متهم در مدت مقرر ترتیبات مندرج در قرار را رعایت ننماید تعلیق لغو می گردد.

مشاهده ماده 81 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM