نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/05/24

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر تیران و کرون

موضوع:
تعارض صلاحیت دادگاه کیفری1و2

پرسش:
درصورتی که متهم دارای اتهامات متعدد بوده و یکی از آن ها در صلاحیت دادگاه کیفری 1 بوده که تحقیقات مقدماتی آن با بازپرس خواهد بودچنانچه در خصوص آن اتهام قرار منع تعقیب صادر شود آیا رسیدگی به سایر اتهامات در صلاحیت دادگاه کیفری 1 خواهد بود یا دادگاه کیفری 2؟

نظر هیئت عالی:
اتهامی که در دادسرا مطرح گردیده و از جرایم موضوع ماده 302 ق. آ.د.ک بوده و در نزد بازپرس با قرار نهایی مختومه شده است فقط یک یا چند اتهام باقی مانده که در صلاحیت دادگاه کیفری 2 می باشد. باتوجه به اینکه اصل بر صلاحیت دادگاه کیفری 2 می باشد و موارد صلاحیت دادگاه کیفری 1 منصوص می باشند موجبی برای ارسال پرونده به دادگاه کیفری 1 وجود ندارد لذا نظریه اقلیت تایید می شود.

نظر اکثریت:
دادگاه کیفری 1 صالح است. زیرا اولا صلاحیت آن گسترده تر از دادگاه کیفری 2 است و این نکته با تنقیح مناط از قانون آیین دادرسی مدنی که مبتنی بر این است اگر مرجع بالاتر شروع به رسیدگی کرد و حین رسیدگی صلاحیت به مرجع پایین تر تنزل کرد همچنان مرجع بالاتر صالح به رسیدگی خواهد بود قابل استنتاج است. تبصره 1ماده 314 قانون آیین دادرسی کیفری نیز موید همین نظر است چرا که صلاحیت دادگاه کیفری 1 نسبت به دادگاه کیفری 2 ذاتی نسبی است. ثانیا در موارد سکوت باید به قانون آیین دادرسی مدنی که قانون مادر است رجوع کرد که طبق ماده 26 مقرر می دارد مناط صلاحیت تاریخ تقدیم دادخواست است ثالثا هدف از قواعد صلاحیت سرعت و تخصص در رسیدگی است که این هدف با رسیدگی دادگاه کیفری 1 تامین می گردد.

نظر اقلیت:
اولا چون اتهامات باقیمانده جزء جرایم موضوع ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری نیست لذا دادگاه کیفری 2 باید رسیدگی نماید. ثانیا ماده 382 قانون آیین دادرسی کیفری بیان می دارد که دادگاه کیفری 1 فقط در حدود کیفرخواست وارد رسیدگی می شود و بررسی می کند که آیا جرایم موضوع کیفرخواست در صلاحیتش هست یاخیر پس دادگاه کیفری 2 صالح است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 314 ـ هر کس متهم به ارتکاب جرایم متعدد باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دو و بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه انقلاب یا نظامی باشد متهم ابتداء در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به مهمترین اتهام را دارد محاکمه می شود و پس از آن برای رسیدگی به اتهام دیگر به دادگاه مربوط اعزام می شود. در صورتیکه اتهامات از حیث مجازات مساوی باشد متهم حسب مورد به ترتیب در دادگاه انقلاب نظامی کیفری یک یا کیفری دو محاکمه می شود. تبصره 1 ـ هرگاه شخصی متهم به ارتکاب جرایم متعددی باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و رسیدگی به بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه کیفری دو و یا اطفال و نوجوانان است به تمام جرایم او در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ چنانچه جرمی به اعتبار یکی از بندهای ماده (302) این قانون در دادگاه کیفری یک مطرح گردد و دادگاه پس از رسیدگی و تحقیقات کافی و ختم دادرسی تشخیص دهد عمل ارتکابی عنوان مجرمانه دیگری دارد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه کیفری دو است دادگاه کیفری یک به این جرم رسیدگی و حکم مقتضی صادر می نماید.

مشاهده ماده 314 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 382 ـ دادگاه کیفری یک فقط درصورت صدور کیفرخواست و در حدود آن مبادرت به رسیدگی و صدور رای می کند مگر در جرایمی که مطابق قانون لزوما به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک مورد رسیدگی واقع می شود. در این صورت انجام تحقیقات مقدماتی مطابق مقررات برعهده دادگاه کیفری یک است.

مشاهده ماده 382 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 26 - تشخیص صلاحیت یا عدم صلاحیت هر دادگاه نسبت به دعوایی که به آن رجوع شده است با همان دادگاه است. مناط صلاحیت تاریخ تقدیم دادخواست است مگر در موردی که خلاف آن مقرر شده باشد.

مشاهده ماده 26 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM